Цената винаги е ключов фактор, когато човек взима решение. В

...
Коментари Харесай

АПИ избира най-скъпите оферти за нови пътни ремонти

Цената постоянно е основен фактор, когато човек взима решение. В процедурите по публични поръчки е същото - има малко други критерии, които могат да бъдат справедливи и по тях да се избере най-подходящата оферта.

Някои участници в строителни търгове обаче могат да предложат най-високите ценови предложения, само че отново да излязат спечелили. Именно това се случва в поръчка на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) за поправки по три лота за над 34 млн. лева от оперативна стратегия " Региони в напредък " (ОПРР).

Единият победител е обединяване сред компаниите АБ и ВДХ, добре познати в строителния бранш и свързани директно или по много далечна линия с Велико Желев, а другият е шуменската " Автомагистрали - Черно море ", която строи част от автомагистрала " Хемус " сред Шумен и Търговище. Те са предложили много по-високи цени от конкурентните си и макар че цената е с тежест 60%, въпреки всичко са класирани преди всичко. Другият индикатор е " Ниво на осъществяване на строителството, препоръчано във всяка оферта в сходство с предмета на публичната поръчка и техническите спецификации ", като някои източници на " Капитал " от строителния отрасъл разясняват, че е много индивидуален.

По принцип прекомерно ниските цени в строителните поръчки може да се окажат проблем, тъй като основават риск компаниите да икономисват и качеството да е ниско. От друга страна обаче, когато претендентите оферират цени до оптималната граница и печелят, се основава чувство за авансово контрактувана победа.

Впрочем това не е нов феномен -
Пътища на висока цена
Въпросната поръчка на пътната организация е общо за шест прави, финансира се с европейски средства и беше оповестена преди съвсем две години - през май 2019 година За първите три сектора към този момент има контракти, подписани още предходната година. Решението за избор на реализатор за другите три лота обаче се бавеше съществено и е излязло чак края а февруари 2021 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР