Цената на цигарите на българския пазар отново ще скочи. Това

...
Цената на цигарите на българския пазар отново ще скочи. Това
Коментари Харесай

От първи януари: цените на цигарите скачат 

Цената на цигарите на българския пазар още веднъж ще скочи. Това ще стане от първи януари на тази година и ще продължи до пораства до 2026 година. Решението бе взето през днешния ден в Народното събрание, откакто депутатите одобриха на второ и дефинитивно четене така наречен акцизен календар за цигарите и тютюневите произведения. Самата смяна мина през Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. 

Така от първи януари на идната година акцизът на 1000 къса не може да бъде по-малък от 185,50 лева при настоящата в този момент норма от 177 лева Сметката демонстрира, че по този начин най-евтините сега цигари ще нарастнат с 0,20 лева, малко по-скъпите - с 0,13 лева Най-сериозно ще се усети смяната обаче при така наречен нагреваеми цигари, които ще нарастнат с 40 стотинки. 

Според проекта на депутатите от 2024 година акцизът на 1000 къса цигари ще скочи до 194 лева, през 2025 година - до 202,50 лева, а през 2026 година - до 211 лева. 

Идеята зад непрекъснатото нарастване на наказателния налог, какъвто се явява акцизът е да откаже пушачите от нездравословния табиет. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР