„Цената на природния газ за февруари ще бъде намалена за

...
„Цената на природния газ за февруари ще бъде намалена за
Коментари Харесай

С Бюджет 2022 може и да преборим инфлацията, надява се Пламен Данаилов

„ Цената на природния газ за февруари ще бъде понижена за семействата и ще се отрази на тези, които употребяват природен газ - към 137 хиляди семейства. Подкрепата от страна на страната също ще продължи “, увери той.

„ По отношение на бизнеса ще се понижат оперативните разноски. По-ниската цена ще помогне и на топлофикационните сдружения в този сезон по-лесно да се оправят със сметките си “, добави Данаилов.

Откъде е понижението на цената?

По думите му това е композиция от разнообразни фактори – от количествата, които се намират в Чирен, от цената на доставките, които се правят, от другите контракти, по които „ Булгаргаз “ е страна.

„ Новата цена ще се задържи един месец, по-късно ще има друга. Ако се позволи разногласието Украйна-Русия, цената би трябвало да спадне още “, счита той.

„ У нас сега се създават два съществени плана – интерконекторът с Гърция, където има създаден проект и няма индикации за закъснение – би трябвало да завърши през юни тази година. Другата връзка е със Сърбия, като скоро беше направена първа копка, до 2023 година би трябвало планът да е приключен “, напомни зам.-министърът.

Електроенергия

Според Пламен Данаилов всички електропроизводствени предприятия били в положително положение у нас и от тази позиция нямало енергийна рецесия. Проблем той вижда с увеличената цена на производството, само че това не било феномен у нас, а на целия европейски пазар.

„ Изнасяме огромно количество - до 2 GWh. Със сигурност ще вървим към утешение на цената и сегашните високи цени ще се задържат най-много до края на зимния сезон. В тази връзка са подхванати редица стъпки за компенсиране на по-висока цена - ще бъде обезщетена до 75% от увеличената цена “, разяснява той.

„ Не можем да понижим износа защото сме част от Европейски Съюз и имаме ангажимент във връзка с електроенергийната сигурност. Това е част от европейската взаимност, която ние употребяваме “, твърди той.

КЕВР

По думите му Станислав Тодоров бил идеалният претендент за началник на Комисията за енергийно и водно контролиране.

„ Той беше подсилен и от нашата парламентарна група. Към момента той е част от екипа на Министерство на енергетика. Със сигурност КЕВР ще завоюва от човек, който работи без значение и умело “, убеден е Пламен Данаилов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР