Цената на природния газ скочи с 25% през първото десетдневие

...
Цената на природния газ скочи с 25% през първото десетдневие
Коментари Харесай

Френската стачка вдигна цената на природния газ с 25%

Цената на природния газ скочи с 25% през първото десетдневие на февруари поради стачките във Франция, оповестява в блога си икономическият публицист Апостол Апостолов.

Терминалите за полутечен газ на практика стопираха работа и в понеделник, 13 март.  

Служителите на 4 от националните терминали за полутечен природен газ оповестиха протестни дейности поради пенсионната промяна на президента Макрон. Стачкуващите са оповестили, че акцията им ще продължи по-дълго от в началото оповестената дата, добавя „ Ройтерс “.

Цената на газа на европейските тържища стартира да се повишава след оповестеното от синдикатите продължение на стачката.

На водещата нидерландска борса TTF котировките затвориха в понеделник на цена от 51 евро за мегаватчас. За съпоставяне преди протестните дейности цената варираше сред 41 и 44 евро за MWh, или нарастване от 25% - най-голямото от юни 2022 година, напомня белгийското бизнес радио Business AM.

Стачката удари и френския нуклеарен бранш. Отчетено е понижено произвеждане на електрическа енергия. Когато нуклеарното произвеждане понижава, теоретично е належащо да се разчита повече на газ за генериране на електрическа енергия, което усилва цената на газа на пазара.

За скока на цената на газа би трябвало да се има поради и внезапното захлаждане в региона на Бенелюкс в интервала 6-12 март.

„ Върху скока в цената оказва нарасналото търсене на LNG от Китай през предходната седмица “, означи в Туитър и журналистът от Блумбърг Стивън Стапчински.

Възстановяването на китайската стопанска система е един от факторите, които тормозят специалистите във връзка с запълването на газовите ресурси.

Към момента европейските газогранилища са приблизително 60% запълнени, до момента в който преди година са били на 26%.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР