Цената на природния газ на спотовите пазари в Европа отново

...
Цената на природния газ на спотовите пазари в Европа отново
Коментари Харесай

Природният газ в Европа отново поскъпна над 700 долара за 1000 кубически метра

Цената на природния газ на спотовите пазари в Европа още веднъж се повиши над 700 $ за 1000 кубически метра, макар относително топлото за сезона време и високото произвеждане на електрическа енергия от вятърни турбини. В същото време цените към момента не са реагирали на предстоящото през идната седмица мощно изстудяване в Европа, разяснява организация Интерфакс .

След като в сряда цената падна до под 700 $, договорът за доставка ден напред в центъра на TTF в Нидерландия се възвърне до 728 $ за 1000 кубически метра. Февруарските фючърси се търгуват за 778 $.

Производството на електрическа енергия от вятърни турбини в Европа за четири дни от настоящата седмица обезпечи приблизително 27% от енергийния баланс в Европейски Съюз (в четвъртък бе 30%) след приблизително 24% предходната седмица, съгласно асоциацията WindEurope.

Настоящите равнища на ресурси в Европа са паднали до 82,33%, 18 процентни пункта над междинното за същата дата през последните пет години, съгласно Gas Infrastructure Europe (GIE).

" Газпром " предизвестява, че " натоварването на хралинищата в Европа ще бъде по-високо, в сравнение с през предходните години, заради променената логистика и източници на доставка на газ за европейския пазар ".

На 11 януари запасите са намалели с 0,22 процентни пункта. Това е към два пъти по-малко от нормалното в тези дни през предходните години.

От началото на януари европейските ВПГ терминали работят с потенциал от 63% при приблизително 67% през декември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР