Цената на парното и топлата вода от април ще зависи

...
Цената на парното и топлата вода от април ще зависи
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР не очаква нито по-скъп ток, нито по-скъпо парно от април

Цената на парното и топлата вода от април ще зависи освен от това какъв брой ще коства газът, само че и дали топлофикациите ще съумеят да компенсират разноските за газ с подаваният от тях безценен сега ток. Това споделя пред " 24 часа " Станислав Тодоров, ръководител на КЕВР.

Наскоро се разбра, че по отношение на актуалните пазарни цени на синьото гориво " Булгаргаз " ще изиска близо 60% по-висока цена. Тодоров в този момент изяснява, че цените се трансформират на пазара и крайното предложение и решение ще бъдат взети в самия завършек на месеца. Напомни, че пазарните цени на синьото гориво вземат участие във формулата на образуването на цената на газа и по тази причина държавният газов снабдител ще изчака до последния ден на месеца, преди да внесе окончателното си предложение.

Уточнява, че някои топлофикации съумяват да си компенсират цената на газа с продажбата на ток, само че софийската не е измежду тях поради неприятния си мениджмънт. Даде образец с тази в Пловдив, ръководена от ЕВН, чиито цени са същите, само че няма и лев дълг за разлика от общинското сдружение в София.

" Мое персонално чувство е, че една добре ръководена топлофикация ще получи задоволително добра отплата от цената на електричеството, с цел да не се постанова да покачва цената на топлинната сила ", заключава Тодоров.

По мотив декларираното от ръководещите желание да смъкват мораториума върху цените на тока за бита той разгласи, че когато това стане, комисията ще реши обстановката на пазара, ще направи разбори. И в случай че има потребност от смяна на ценовото решение, има 15-дневен период за публично разискване и няколко съвещания на КЕВР.

Напомня, че преди налагането на мораториума настояването за нарастване на цената идваше от електроразпределителните сдружения и от Електроенергийния систематичен оператор. " При състояние че държавното управление ги компенсира 100%, те към този момент не натрупат тези дефицити, не се постанова да се трансформират мрежовите такси. Към момента на отпадане на мораториума няма да има мощен напън за увеличение на цените ", изясни той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР