Цената на олиото расте два пъти по-бързо от средното поскъпване

...
Цената на олиото расте два пъти по-бързо от средното поскъпване
Коментари Харесай

Олиото в Пловдив е сред най-скъпите у нас

Цената на олиото пораства два пъти по-бързо от междинното повишаване на храните у нас. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Те отразяват цените на едро, които не съдържат комерсиалната надценка в обектите за търговия на дребно.

През предходната седмица слънчогледово олио на едро нарастна с нови 1.5% до междинна цена от 4.79 лв. за бутилка от литър, сочат данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Това съставлява нарастване от 61% или 1.82 лв. по отношение на същия интервал на предходната 2021 година, когато междинната цена на олиото възлизаше на 2.97 лв. за литър.

В интервала 28 март – 1 април, разликата сред най-ниската цена и най-висока измежду всички области у нас доближава 2.20 лв..

През предходната седмица в цели шест области олиото се е търгувало на едро против най-малко 5 лв. на литър, като областите Ямбол и Пловдив изпъкват с най-висока оптималната цена. Най-висока минимална цена обаче се регистрира в област Шумен – цели 5.20 лв. за литър, като това е равнището и на най-ниската и на най-високата цена, регистрирана в района през обсъждания интервал.

Цената на олиото у нас е най-висока областите Шумен (5.20 лв. за литър), Ямбол (5 лв. – 5.30 лева), Пловдив (5 лв. – 5.30 лева), Плевен ( 5 лв. – 5.20 лева), Бургас (5 лв. – 5.20 лева) и Стара Загора (5 лв. за литър).

Най-ниската цена на олиото на едро през предходната седмица е била регистрирана в област Варна – 3.10 лв. за литър. Най-високата цена в района е достигала 3.80 лв. за литър през обсъждания интервал. Преди година цените във Варна са варирали сред 2.50 и 3 лв. за литър.

Втората най-ниска цена на олиото у нас се регистрира в област Благоевград – 3.20 лв. за литър. Най-високата цена в региона е достигала 4.20 лв. за литър. През същия интервал на предходната година ценовият диапазон в Благоевград възлизал на 2.90 – 3.30 лв. за бутилка.

София и Враца разделят третото място по най-ниска записана цена на олиото, като в интервала 28 март – 1 април, продуктът е можел да се откри най-евтино и в двете области против 3.30 лв. за литър.

Най-високата отчетена цена на продукта София доближава 4.60 лв. за литър или 1.30 лв. разликата сред най-изгодната и най-високата цена, по отношение на едвам 0.35 лв. разлика в област Враца. Олиото наподобява е било скъпо във Враца и през предходната година, защото разликите по отношение на актуалните цени не са толкоз съществени колкото в София.

Преди година цената на олиото в област Враца е била сред 3.20 и 3.36 лв., до момента в който в София е достигала сред 2.10 и 3.60 лв. за литър. Олиото нараства с два пъти по-висок ритъм по отношение на междинното годишно покачване в цените на храните у нас. 

Челната петица се добавя от областите Хасково и Сливен, където най-ниските регистрирани цени през предходната седмица доближават надлежно 3.40 лв. и 3.45 лв. за литър. Най-високата цена на олиото през интервала в област Хасково е достигала 3.95 лв., до момента в който в Сливен таванът е бил по-нисък – 3.55 лв. за литър.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР