Цената на машинното гласуване ще бъде още по-висока за местните

...
Цената на машинното гласуване ще бъде още по-висока за местните
Коментари Харесай

Десислава Атанасова обясни за голяма финансова гилотина

Цената на машинното гласоподаване ще бъде още по-висока за локалните избори. Това сподели зам.-председателят на правната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова за БНР. 

``
реклама

Атанасова разясни, че след извършените избори ЦИК е изготвила разбор за идно гласоподаване посредством машини в доста повече секции.

По думите й, причините на ЦИК са, че гласуването е било мъчно, вотът е безпричинно безценен. Тя напомни, че цената на 1 машинен избор е 59 лева спрямо 0.71 лева за хартиена бюлетина.

„ Особено съществено внимание е обърнато, че цената ще е още по-висока за идните избори за общински съветници и кметове “, посочи Атанасова.

„ Спецификата на локалните избори изисква характерна конфигурация на обособените машини за обособените СИК-ове. Някъде ще би трябвало да бъдат настройвани за три типа, другаде за четири типа избори, “ добави Десислава Атанасова.

Според нея в случай че остане машинното гласоподаване ще има съществено предизвикателство при преброяването на преференциите за общинските съветници.

„ От ЦИК считат, че увеличението на броя на секциите с машинно гласоподаване ще докара до увеличение на несъответствия и грешките в протоколите “, акцентира зам.-председателят на правната комисия в Народно събрание.

По думите й, българските жители разчитат на хартиената бюлетина и не демонстрират интерес към машините. 

Атанасова означи, че са предложили машинно гласоподаване да отпадне на парламентарни и локални избори, тъй като в такова мнението на вносителите – ГЕРБ, „ Воля “ и „ Обединени патриоти “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР