Цената на хляба намалява средно с между 1 и 11

...
Цената на хляба намалява средно с между 1 и 11
Коментари Харесай

С 10% поевтиняха белият хляб и Добруджа

Цената на хляба понижава приблизително с сред 1 и 11 % спрямо края на юни. Това сочат резултатите от експресното изследване на КНСБ, направено в интервала 29-31 август. Проучването е извършено в 22 регионални града, с цел да се регистрира резултатът от въвеждането на нулев Данък добавена стойност за брашното и хляба с актуализацията на бюджета от 1 юли. Данните сочат, че по-силно изразено понижение има при всеобщо потребяваните разновидности на самун - вид " Бял " и " Добруджа " с сред 10,6-10,9 %. При останалите разновидности на хляба понижението към момента е надменно ниско. 
Запазва се наклонността в огромните търговски вериги да се регистрира по-силно понижение в цените на другите типове самун. Отчетеното понижение в цената на брашното е сред 8 и 11 на 100 спрямо края на юни. Отчетените спадове са на половината от това, което се очакваше при изискванията на нулеви ставки на Данък добавена стойност както на хляба, по този начин и на брашното, е главният извод в синдикалния разбор.
Нулевият Данък добавена стойност на хляба дава резултат - цената е по-ниска с 20% и тя ще остане такава до 31 юли 2023 година, когато изтича срокът на тази мярка, съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. " Не имам вяра да има държавно управление, което да увеличи цената на хляба. Очаквам тази мярка да продължи да съществува, тъй като е извънредно обществена ", сподели тя.
Кукушева акцентира, че съпътстващите материали за хлебопроизводителите почнали гладко да порастват и те се пробват да актуализират цените си. Минималната заплата на един експерт в сектора на хлебопроизводителите е 2000 лева Всеки производител има лична себестойност за това на каква цена взима суровината, с каква софтуерна база разполага той и колкото са по-енергоспестителни неговите машини, толкоз е по-ниска цената на създадените артикули, разясни още Кукушева. Себестойността на хляба е друга. Хлябът има друга цена при всеки производител, акцентира Кукушева. Тя счита, че субсидирането на бизнеса от страна на страната поради високата цена на тока би трябвало да продължи.
Кукушева: С украинска  пшеница самун не се създава
С украинска пшеница самун не се създава. Това разгласи Мариана Кукушева. " Украинското зърно няма тези документи, които са ни нужни, с цел да влезе в мелниците ни. Ако то бъде позволено без въпросния документ, то мелниците, които са го употребявали, ще бъдат затворени. Украинското зърно не съставлява артикул, с който да се поеме рискът да се транспортира от Украйна в България ", сподели Кукушева. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР