Цена на газа в България ЕнергетикаБулгаргаз“ очаква по-голямо поскъпване на

...
Цена на газа в България ЕнергетикаБулгаргаз“ очаква по-голямо поскъпване на
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ предлага 30% поевтиняване на газа за октомври

Цена на газа в България Енергетика„ Булгаргаз “ чака по-голямо повишаване на газа през септемвриЕнергетикаКЕВР утвърди 60-процентното повишаване на газа
„ Булгаргаз “ ЕАД внесе в КЕВР заявление за одобряване на цена на природния газ за месец октомври в размер на 247.96 лева./МВч. Тази цена е с близо 30% по-ниска по отношение на септември. От Министерството на енергетиката прецизират, че забележителното поевтиняване се дължи на „ напъните на новото управление на компанията за обезпечаване на действителна диверсификация, в това число на сполучливо извършените транспарантни търгове, както и на твърдата решителност на държавното управление да пусне в употреба интерконектора с Гърция “.

Прогнозната цена за октомври дава отговор на апела на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лв. за мегаватчас, се споделя в известието на МЕ.

Припомняме, че от 1 октомври би трябвало да проработи интерконектора България – Гърция, по който страната ни най-сетне ще може да получава по-евтиния азерски газ. Той ще влезе в общия микс, заради което топлофикациите и бизнесът ще могат да се възползват от по-ниска обща скъпа.

България обаче към момента няма обезпечен газ за зимните месеци. Служебното държавно управление отхвърли 6 от седемте танкери, завещани от предходния кабинет, заради липса на слотове за регазификация. Така даже с подготвена газова връзка с Гърция, страната към момента има потребност да откри над 30% от нужните количества през зимата.

В изявление за „ Капитал “ енергийният министър Росен Христов сподели, че има политическо решение в Русия, съгласно което „ Газпром “ отхвърля да договаря с българската страна за осъществяване на оставащия контракт за доставка.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР