Целта на компанията е Tesla Bot да бъде с височина

...
Целта на компанията е Tesla Bot да бъде с височина
Коментари Харесай

Мъск създава робот, с който ще промени историята

Целта на компанията е Tesla Bot да бъде с височина 175 см, да подвига товари до 70 кг и да изминава към 8 километра за час

След като една от хуманоидните машини научи нова интервенция, всички други ще да добият тези познания

След като промени света на колите с Tesla и провокира гражданска война в галактическите полети с компанията SpaceX, ексцентричният милиардер насочи погледа си към роботиката.

Самият Илон Мъск разгласи пред най-сериозните вложители в Tesla, че роботите, върху които работи той и компанията му, имат " капацитета да бъдат по-значими от бизнеса с коли ". Според разнообразни източници точно роботиката ще бъде най-сериозният акцент, върху които Tesla ще работи тази година.

Първият робот на Мъск, част от план, наименуван Optimus, беше показан предходната година и бързо се трансформира в безспорна сензация. Tesla Bot, както беше наименуван, употребява същите системи с изкуствен интелект, които Tesla употребява и в колите си. Проектът към момента е във фаза на първообраз, само че милиардерът дава обещание новото му откритие да промени напълно живота на хората.

От предварителните информации излиза наяве, че задачата на компанията е Tesla Bot да бъде с габаритите и размерите на един средностатистически човек с височина от към 175 см. Tesla Bot ще може да подвига товари до 70 кг и да изминава към 8 километра за един час.

Пред акционерите Мъск е оповестил, че дефицитът на работна ръка през последните две години както в Съединени американски щати, по този начин и по света, е ускорил проектите на компанията за основаване на хуманоиден робот, който първо ще бъде тестван в заводите на Tesla. Според изобретателя роботът на компанията ще може да се самотренира и образова по отношение на външния свят. А платформата Optimus, към която ще са свързани всички роботи на Мъск, ще разреши, откакто една от машините научи нова интервенция, всички други да добият тези познания или умения.

Въпреки това, милиардерът продължава да твърди, че към изкуствения разсъдък и роботиката би трябвало да се подхожда деликатно, с цел да не попречи тяхното усъвършенства на напредъка на хората като тип. В Twitter Мъск добави, че „ децентрализираният надзор на роботите ще бъде от решаващо значение “.

Създателят на Tesla не наподобява и обезкуражен от обстоятелството, че всички предходни старания за основаване на стопански ефикасни хуманоидни роботи за всеобщия пазар се провалиха. През юни японският конгломерат Softbank разгласи, че производството на Pepper, отзивчив дребен хуманоид, е спряно и ще стартира още веднъж единствено когато роботите са нужни. От компанията са безапелационни, че в този миг опциите за действителна приложимост са извънредно лимитирани, а производството на роботи - безпричинно скъпо.

Редица компании и експерти в сферата обаче са скептични. Софтуерният инженер на Accel Robotics Филип Пиекневски написа в обществените мрежи, че „ всеки, който счита, че Tesla ще успее да построи работещ хуманоиден робот, живее в различна действителност ". А професорът по когнитивна роботика Тони Прескот от университета в Шефилд споделя пред BBC News, че Мъск ще се изправи пред доста провокации, множеството от които невъзможни за пророкуване. „ Ако се употребява във фабрика, тогава робот с колела ще бъде доста по-лесен за създаване и няма проблеми с салдото - само че тогава няма да е хуманоиден “ счита професорът.

Въпреки това, роботизацията на редица процеси е към този момент факт. Според Международната асоциация по роботика в световен мащаб на всеки 10 хиляди чиновници се падат по 126 робота, а до 2025 година броя на изкуствения разсъдък, който ще работи един до друг с хората, ще скочи най-малко два пъти.

Новият фокус върху роботиката от страна на Мъск обаче може да разочарова множеството почитатели на Tesla, откакто стана ясно, че компанията няма да вкарва нови модели коли през 2022 година или да създава нови версии на съществуващата гама. Докато целият свят дебатира дали този път Илон Мъск не си е сложил невъзможна задача, ексцентричният откривател потегля на задача, чийто триумф може да промени радикално хода на човешката история.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР