Целта на дерогацията беше смачкана и прокуратурата трябва да провери

...
Целта на дерогацията беше смачкана и прокуратурата трябва да провери
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Целта на дерогацията беше смачкана, прокуратурата да провери дали е за личен интерес

„ Целта на дерогацията беше смачкана и прокуратурата би трябвало да ревизира дали е смачкана за персонални ползи ", уточни Гроздан Караджов от Има Такъв Народ.

„ Поисканата доста бърза писта за отпадане на дерогацията явно крие този недостатък – за 3 дни надали бихте могли да прехвърлите цялото произвеждане на подобен великански комбинат като " Нефтохим Бургас " да работи единствено с неруски интервал. Трябва да се откри къс, само че реален интервал ", съобщи Караджов пред NOVA NEWS.

Той напомни, че България е страна с най-нисък данък на горивата и по тази причина е страната в Европейски Съюз с най-ниска цена на петролните артикули. „ След дерогацията трябваше с по 50-60 стотинки да падне цената на дизела и бензина, тъй като към този момент никой не търсеше съветския нефт. Той се продаваше един път под цената на своя съперник „ Брент " и повторно с до 50% отстъпка ", съобщи Караджов. Той изясни, че финансовият министър Асен Василев ги е уведомил, че е призната дерогацията, без никакви спомагателни уточнения.

Бившият районен министър изясни, че по информация от МФ след приемане на дерогацията „ Лукойл " към този момент употребява 85% съветски нефт, а преди този момент е било 50%. „ Постигна се противоположният резултат. Българинът не заплаща с 60-70 стотинки по-евтино. Защо не беше препоръчана методика, по която да се вижда какъв брой съветски нефт се купува, какъв брой се отразява на литъра бензин и какъв брой се отразява на литъра дизел и тази отстъпка да се отразява на бензионстанциите. Това не е направено и отговорността е на финансовия министър Асен Василев с поддръжката на Кирил Петков. Целта на дерогацията беше смачкана и прокуратурата би трябвало да ревизира дали е смачкана за персонални ползи ", съобщи Караджов.

Държавата държи всички данъчни хранилища за предпазване на гориво – кое е пазарното на това, запита министърът и още веднъж сподели, че виновността за това е на Асен Василев.

„ Става въпрос за милиарди, не знам дали тези милиарди отиват към днешните ръководещи. Как си представяте – при тази обстановка на надути цени, на свръхпечалба от „ Лукойл " да ги оставим още една или още половин година те да не престават с 85% съветски нефт да финансират Руската страна, а не българските жители ", запита Гроздан Караджов. " Как си представяте българското държавно управление и министър председателят да ги пазят и ще ми приказват за национална сигурност, това е изменничество ", сподели той.

За бюджета депутатът от Има Такъв Народ беше много подигравателен.

„ Асенчо в страната на чудесата ", на Асенчо тази година не му излизат 4,5 милиарда Актуализацията на бюджета от юни т.г. е с дупка 4,5 милиарда Той преразчете сякаш приходите си, с цел да си обоснове разноските ", съобщи Караджов и разясни, че финансовият министър се изкарва „ положителният " и желае депутатите да са „ неприятните " и да го посекат. Той упрекна ГЕРБ и Движение за права и свободи, че поддържат финансовия министър на власт. Нито ги има тези планове, нито има потенциала те да бъдат изпълнени, наканили са се да ги крадат ".


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР