Целият туристически и ресторантьорски бранш е готов за протест. Причината

...
Целият туристически и ресторантьорски бранш е готов за протест. Причината
Коментари Харесай

Рибард Алибегов пред Tribune: Готови сме на протест, ако не изтеглят кандидатурата за министър на туризма

Целият туристически и ресторантьорски отрасъл е подготвен за митинг. Причината е кандидатурата на Зарица Динкова за отраслов министър. В биографията й написа, че е била заместник-външен министър в служебното държавно управление на Румен Радев през 2021 година, политически консултант на евродепутатът Радан Кънев. Освен това госпожа Динкова е беше кандидат-депутат от „ Зелено придвижване “, част от обединението „ Демократична България “, само че не съумя да влезе в Народното събрание.

„ Още първоначално, когато всички браншови организации чухме кандидатурата за министър на туризма в лицето на госпожа Динкова бяхме доста сюрпризирани. Когато се обсъждаше проектокабинета на господин Николай Денков, звъняхме, писахме имейли, известия за диалог. Имахме оферти за специалисти в туризма, с цел да може сектора да работи, човек който може да работи от ден първи. Вместо диалози получихме смс от господин Денков, че се търси най-хубавия специалист в сектора. Разговор сред организациите и господин Денков по този начин и не се случи. Вместо това излъчват госпожа Динкова, която няма безусловно никаква експертност в туризма. “ Това съобщи пред Tribune.bg Ричард Алибегов, ръководителят на Българската асоциация на заведенията.

По думите му когато се приказва за приказва, че се търсят най-хубавите специалисти е обикновено да се организира диалог с браншовите организации. Вместо специалист се вижда едно политическо и приятелско предопределение. „ Бранша е срещу сходни опити за следващ път. Откакто е основано това министерство в никакъв случай не е имало специалист за министър, човек който да може да проработи от ден първи, а в този миг имаме потребност тъкмо от това “, акцентира Алибегов.  

Председателят на асоциацията на заведенията напомня и друго: На пръв взор хората виждат цялостни заведения, курорни, то това е единствено няколко дни в годината, което е извънредно незадоволително. Имаме потребност от незабавни законодателни промени, имаме дефицит на работна ръка и всичко това се отразява. Не може бранш, който носи 13 милиарда лв. на държавния бюджет годишно да бъде неглижиран по този метод, тъй като туризма има капацитет за доста повече. След като държавното управление на Кирил Петков преправи Плана за възобновяване и резистентност, бранш туризъм не участва по никакъв метод “, акцентира Алибегов и дава за образец Гърция и Хърватия които са заложили огромна часто от средствата точно за туризъм, а в България  той е изцяло изключен.  

„ Нямаме нищо срещу личността на госпожа Динкова, тя може да е добър човек и специалист в нейната област – външна политика, само че това по никакъв метод не оказва помощ на нашия отрасъл. Организациите отхвърлят среща с нея, а и няма какво да приказваме. Тук не става въпрос някой да се образова, а да стартира да работи и да знае ние от какво имаме потребност в незабавен порядък “, акцентира още той.

На въпрос, че госпожа Динкова е част от партия „ Зелено придвижване “, Алибегов разяснява, че това също е рисково, тъй като партията е срещу развиването на туризма, с претенции за повече пусти плажове, неразвиване на зимния туризъм и лифтове. Но най-голямото им претеснение е, че Динкова няма нужната експертиза, което ще е пагубно за бранша. Алибегов акцентира, че към момента са отворени за диалози с Николай Денков, с цел да бъдат разисквани други имена за специалисти за министър на туризма, в противоположен случай в протестна подготвеност, а през днешния ден и тази седмица се чакат мнения и конференции на браншовите организации.  

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР