Цели 54%1 от служителите в България се оглеждат за нова

...
Цели 54%1 от служителите в България се оглеждат за нова
Коментари Харесай

Всеки втори служител в България търси по-добра работа

Цели 54%1 от чиновниците в България се оглеждат за нова работа, до момента в който са на актуалната си позиция, показва проучване на nPloy. За съпоставяне, този дял в предходното годишно изследване на компанията е бил едвам 33%, което е доказателство за все по-голяма динамичност на гениите на трудовия пазар в страната.

В рамките на 3-месечен интервал (края на 2023 - началото на 2024 г.) в изследването взеха присъединяване малко над 1400 чиновници и повече от 150 HR експерти. Двете аналогични анкети разрешават да съпоставим упованията и настройките на двете страни на пазара на труда у нас.
 Снимка 650648
Източник:

Липсата на фрагменти

Над 50% от интервюираните HR експерти считат, че има задоволително квалифицирани експерти за техните позиции - доста повече от 34%, които са били на същото мнение през 2022 година Въпреки цялостната позитивна картина, работодателите споделят и кои са сферите, в които най-трудно се намират подобаващи фрагменти. Очаквано класацията води IT секторът с 48%, след което се подреждат Счетоводство, финанси и одит (26%) и Инженерство и техника (20%).



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Заплата в обявата за работа?

Показателно е, че 20% от интервюираните претенденти въобще не биха кандидатствали по публикация, в случай че заплатата не е посочена в нея, а други 14% се двоумят. И макар че 64% от HR експертите осъзнават какъв брой значимо е за претендентите да виждат заплатата за позицията, едвам 6% споделят точната сума в обявите си, а 41% показват диапазон на възнаграждението. Според 40% от интервюираните рекрутъри, корпоративната политика на компанията не разрешава оповестяване на заплатата.
 За една и съща позиция: Колко по-ниски заплати получават дамите от мъжете в България
За една и съща позиция: Колко по-ниски заплати получават дамите от мъжете в България

Страната ни е в топ 3 измежду страните в Европа с най-вече дами мениджъри

" Ние сме единствената платформа в страната и района, която изисква от работодателите да посочат диапазон на заплащане в обявите си. Това е в основата на сполучливия ни модел - нашият AI логаритъм търси сходство по всички значими критерии, в това число заплата ", разясняват от nPloy.

Така претендентите постоянно знаят, че финансовите им упования са покрити от началото.

Модел на работа

Хибридния модел на работа избират 66% от интервюираните, след което се подрежда напълно отдалечената работа с 22%. Моделът от офис избират едвам 12% от гениите. При фирмите още веднъж води хибридния модел с (66%), само че за разлика от гениите, много повече работодатели (37%) залагат напълно на работа в офис и единствено 16% на напълно отдалечена работа.

За да отговори на възходящото търсене на remote работа, което локалният ни пазар явно не може да удовлетвори, nPloy към този момент предлага над 1000 напълно отдалечени работни позиции от над 100 интернационалните софтуерни компании като GitLab, Brevo, Airalo, Binance, AngelList, Polygon, Kraken и Zapier. За гениите това значи освен по-високо възнаграждение, само че и придобивки като спомагателен заплатен отпуск, гъвкаво работно време и бюджет за съоръжение на домакински офис, да вземем за пример.
 Страните с най-високи междинни заплати в света и къде е България
Страните с най-високи междинни заплати в света и къде е България

В класацията участват над 190 страни

Социални придобивки

Най-важната обществена облага съгласно 71% от претендентите и най-често предлагана измежду работодателите (82%) е спомагателното здравно обезпечаване. На второ място за чиновниците идват спомагателните дни заплатен отпуск (51%), а на трето - стратегиите за образование и подготовка (48%).

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР