Цацаров: Формулата е справедливост за всичкиВаденето на общинарите от новия

...
Цацаров: Формулата е справедливост за всичкиВаденето на общинарите от новия
Коментари Харесай

Цацаров: Формулата е справедливост за всички

Цацаров: Формулата е правдивост за всички
Ваденето на общинарите от новия антикорупционен закон е целеустремено. Формулата е една – правдивост за всички. Това съобщи основният прокурор Сотир Цацаров пред публицисти с ангажимента, че той не може дава препоръки на законодателя, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Моето мнение е каквото за всички, това и за тях. Не считам за рационално това, както вие казвате, „ изваждане на общинарите ”. Много от най-отговорните решения, които са свързани с наредбите с общинска благосъстоятелност се вземат точно на това равнище, продължи Цацаров.

Според основния прокурор мярката "задържане под стража" без съобщение би трябвало да се ползва при тежки закононарушения на проведени групи и тероризъм.

Според мен нещата имат два аспекта. Първият е скришен арест. Таен арест няма, това не е скришен арест, по една елементарна причина. Лицето има право на адвокатска отбрана от самия миг, в който това лице е арестувано. Второ, уведомяването или неуведомяването не е обвързвано с необятен кръг неограничени лица. Измененията в закона касаят неуведомяване по преценка на съответно лице. Казано по различен метод, неуведомяване на съответно лице, по преценка на органа на досъдебното произвеждане, по преценка на прокурора. Арестът не е скришен и неуведомяването не значи отнемане от право на отбрана или неуведомяване на целия вероятен кръг от лица, разяснява основният прокурор.

Бързината е нездравословна

Цацаров бе безапелационен, че вторият законопроект на антикорупционния закон се нуждае от деликатно обсъждане и юридическо прецизиране.

Бързината, с която се придвижи бе изненада и за мен. Ние приказваме за два законопроекта, които касаят антикорупционния закон. Единият заличи последствията от тълкувателното законодателно решение на Върховния касационен съд. Аз бях в Народното събрание и показах мнението си по този въпрос. Предмет на разискване е бил и вторият законопроект, който се оказва много обстоен и изпълнен с наредби, които съгласно мен се нуждаят от много положително обсъждане. Ако съм изразил поддръжката си във връзка с първия законопроект, имам известни запаси, по които е тръгнал вторият. Не е належащо бързане при приемането на втория законопроект на антикорупционния закон, съобщи основният прокурор пред публицисти.

Той сподели, че ще разяснява и ще има мнение в хода на естествена законодателна процедура.

Главният прокурор на няколко пъти повтори, че вторият законопроект не постанова бързане, а деликатно прецизиране.

„ Антикорупция ” ще каже има ли спор на ползи при Горанов

Комисията "Антикорупция" ревизира финансовия министър Владислав Горанов за спор на ползи, сподели още основният прокурор по отношение на следствието обвързвано с жилището на финансовия министър Владислав Горанов.

Прокуратурата е известена, че е почнало произвеждане в комисията, което би трябвало да приключи с решение по отношение на това, на разположение ли е спор на ползи. Цацаров изясни, че инспекцията за спор на ползи е независимо произвеждане на комисията. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР