Цацаров: 2018 е годината на Специализираната прокуратура2018 г. беше година

...
Цацаров: 2018 е годината на Специализираната прокуратура2018 г. беше година
Коментари Харесай

Цацаров: 2018 е годината на Специализираната прокуратура

Цацаров: 2018 е годината на Специализираната прокуратура
2018 година беше година на Специализираната прокуратура, без да подценявам работата на останалите сътрудници. Това съобщи по Българска национална телевизия основният прокурор Сотир Цацаров.

Той цитира социологически изследвания, съгласно които последните дейности на прокуратурата се радват на огромна поддръжка в обществото – над 70% утвърждение.

Главният прокурор разяснява последните правосъдни производства, стартирани против знакови персони последните месеци.

„ От значение е по какъв начин ще завършат всички тези правосъдни производства. Целта е да се доближи до отзив за добра работа, а той е неоправдателна присъда. Това е мерилото за успеваемостта на правосъдната система. Не би трябвало да има единствено шумно медийно започване “, сподели Цацаров.

Той не може да предвижда кои от гръмките каузи, които се проверяват от Специализираната прокуратура, ще стигнат до финала, само че задачата е всички. „ Нашата задача по закон е всички стартирани каузи да отидат в съда “, съобщи основният прокурор.

Цацаров уточни, че критиците на прокуратурата не се менят като лица, като убеждения и състав, менят се единствено опорните точки. „ Доскоро комфортната теза на критиците беше бездействена прокуратура. Сега, когато тя набра задоволително скорост, стартира да се прокарва другата теза. Опорните точки са свързани с стартирането в деяние на една репресивна машина в лицето на Специализираната прокуратура “, съобщи основният прокурор.

Проблемът на критиците е, че дейностите на прокуратурата могат да обиден самите тях. Цацаров акцентира, че голямата част от естествените български жители не би трябвало да се тормозят от прокуратурата, тъй като те не са станали притежатели на 28 години на вестник, не са се трансформирали в морални критици, които споделят кое е добре и кое неприятно.

Според него президентът Румен Радев не е наложил последното си несъгласие, тъй като счита, че прокуратурата работи като наказателен уред. „ Проблемът е, че уведомяването на съответно избрани лица за задържането на лицето може да бъде отсрочено за избран период. Това е в осъществяване на европейска инструкция. Тази мярка е рационална, само че тя би трябвало да се уточни. Не може да кажем, че ще прилагаме тази мярка за всички закононарушения. Тя ще се ползва за най-тежката – тероризъм. Тук не става дума за принуда, а за недомислена правна техника. Ако това несъгласие послужи, с цел да се уточни техниката, ще бъде добре. Нека тази разпоредба служи за преследването на престъпността, а не на българските жители “, съобщи Сотир Цацаров.

Той не е склонен с изказванията на Росен Плевнелиев, че 100 топ позиции на висши държавни служители, измежду които и тази на основния прокурор са свързани с някакви съветски ползи. „ Не искам да пребивавам в света на конспирации “, отсече Цацаров.

Главният прокурор акцентира, че не е видял нищо градивно от Лозан Панов, от който има единствено рецензии, само че нито една градивна концепция. „ Може да се трансформира мнението, в случай че чуя нещо градивно от него “, сподели Цацаров.

Според него би трябвало да има смяна на Закона за правосъдната власт. „ Такива промени са вероятни и са планувани от министерството на правораздаването през 2019 година “, сподели Цацаров.

Той отхвърли да е писал мониторинговия отчет на Европейска комисия, тъй като е позитивен към дейностите на прокуратурата.

„ Този мониторингов отчет е първият, който не е писан с присъединяване на извънпарламентарни партии и хора, които желаят страната ни да бъде под този мониторингов механизъм. Това е първият справедлив отчет “, сподели Цацаров и добави: че правосъдната промяна храни фондации, ражда грантове.

Помолен да разяснява идният избор на основен прокурор през идната година, той съобщи: На първо място е рано да се търси отговор през днешния ден кой ще бъде идващият основен прокурор. Най-лесният отговор е, че идващият основен прокурор ще бъде магистрат, който получи 17 гласа и бъде назначен с декрет на президента.

„ Не съм индивидът, който ще уточни, кой ще влезе след мен в кабинета на основния прокурор. Той ще бъде подложен на медийни и политически офанзиви, значимо е да резервира достолепието на прокуратурата “, съобщи Цацаров.

Той се спря и на спекулациите за бъдещите си назначения, след приключването на мандата му през идната година.

„ Нямам никакви упоритости да вляза в кабинета на Лозан Панов. Не считам, че в една демократична система основният прокурор незабавно би трябвало да стане ръководител на Върховен касационен съд или да влезе в Конституционния съд. Животът не се изчерпва с един мандат “, съобщи Цацаров. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР