Църкватата почита днес св. мчк Нестор. Имен ден празнуват съимениците

...
Църкватата почита днес св. мчк Нестор. Имен ден празнуват съимениците
Коментари Харесай

Църквата почита св. Нестор, народът посреща мишите празници |

Църкватата уважава през днешния ден св. мчк Нестор. Имен ден честват съимениците му, името е древногръцко и значи " завърнал се вкъщи " и " умен ". 

Св. страдалец Нестор е момъкът християнин, за който се приказва в житието на св. Димитрий Мироточиви. Той победил обичания герой на цар Максимиан - Лий, поради което бил обезглавен.

Според националните вярвания от 27 октомври стартират мишите празници, българите го назовават Мишкинден. Мишките били огромна опасност за реколтата и - с цел да се опазят от тази злина, хората правели специфични ритуали за омилостивяването или прогонването им. Легендата споделя, че когато Нестор умъртвил гладиатора Лий, от корема на победения изскочили мишки и от този момент селскостопанските труженици нямали мира от белите им.

На Мишкинден най-старите дами във всяка къща замазвали с тиня пред огнището и по ъглите на стените, с цел да замажат очите на мишките очите. При различен обред пък си зашивали полите на облеклата, с цел да зашият устата на цвърчащата злина. Лошо се пишело на къща, където на този ден видели мишка – било знак, че в дома някой краде.

Друг обред бил мишата женитба – хващали мъжка и женска мишка, слагали ги в украсена кошница, локалният духовник ги венчавал и след това цялото село изпровождало младоженците, с цел да ги удави в реката или да ги изхвърли някъде надалеч, че да не могат да се върнат по старите си дупки.

Народът има вяра, че споменаването на думата " мишка " през днешния ден носи злощастие. 

Денят на св. Нестор е предназначен за садене на лози край къщите и на овошки, които да красят красят дворовете и да дават сладостен плод.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР