Църквата Свети Николай Мирликийски в София е на Русия. Това

...
Църквата Свети Николай Мирликийски в София е на Русия. Това
Коментари Харесай

Митрофанова: Руската църква в София е на Русия

Църквата " Свети Николай Мирликийски " в София е на Русия. Това съобщи при идването си в храма съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова.

Светата обител отваря порти за първи път след 50 дни под ключ поради шпионски скандал.

" Църквата е съветска. Подарена е и земята, и земята под Московския дом - това е някогашно царско посолство. Имаме всички документи и те са надлежни. Имаме нотариален акт, всичко имаме - всички документи през цялото време на основаването на тази черква ", сподели Митрофанова.

" Не знам какво е проучила прокуратурата по отношение на собствеността на църквата, знам това, което и вие. Прокуратурата споделя, че има 4 тома, не е ясно какво може да има в четири тома. Така че ще забележим ", уточни посланичката.

Новият предстоятел, назначен от съветския патриарх - протойерей Владимир Тишчук отслужва молебен дружно с тримата български свещеници, назначени от Негово Светейшество българският патриарх Неофит. На въпрос за какво новият предстоятел на храма отец Владимир е дошъл с кола с украинска регистрация, съветският дипломат отговори: " Защото тук един от свещениците е от Украйна, от Донецк ".

Митрофанова изясни, че през днешния ден ще има молебен в храма, а богослужения в събота и неделя.

На въпрос ще има ли още проблеми с Руската черква, Митрофанова изясни: " Проблеми има всеки ден, едни или други, образуват се разнообразни трудности, само че се надявам да няма. Църквата по този начин или другояче е обособена от страната и би трябвало да работи обикновено. Тази черква е известна измежду софиянци и се надяваме всичко да бъде наред. "

Столичният храм " Св. Николай Мирликийски " беше затворен на 21 септември, откакто предстоятелят му - архимандрит Васиан Змеев и още двама чиновници на храма бяха експулсирани от България по съмнения в шпионаж. Имаше и серия от митинги, с цел да бъдат отворени още веднъж вратите на църквата и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.

Покрай шпионския скандал се породи спор - чия е собствеността на парцела. На 26 септември нотариусът Иван Дахтеров и Агенцията по вписванията обявиха, че съветското посолство има нотариален акт за църквата, предава Българска национална телевизия.

Ден по-късно от Държавния списък откриха документа за дарението на земята на църквата и крепостния акт. А прокуратурата стартира инспекция.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР