Църквата почита днес светите апостоли Ераст, Олимп и Родион, както

...
Църквата почита днес светите апостоли Ераст, Олимп и Родион, както
Коментари Харесай

Св. Арсений излекувал глухи, слепи и парализирани |

Църквата уважава през днешния ден светите апостоли Ераст, Олимп и Родион, както и преп. Арсений Кападокийски.

Те били от 70-те апостоли, които свети ап. Павел загатва в посланието си до римляните.

Ераст бил изначало иконом на Йерусалимската черква, а по-късно свещеник на Пенеада. Олимп и Родион праволинейно следвали свети Павел и споделили с него гибелта в Рим по времето на император Нерон. За изключителни заслуги към хората и Бога някои от другите били определени за епископи на разнообразни градове и правдиво служили на хората.

Свети Арсений Кападокийски е роден в село Фараса в Кападокия (Мала Азия) към 1840 година Останал без родители в ранна възраст. Получил обучение в семинария, на 26 години приел монашеско пострижение, а през 1870 година бил ръкоположен за духовник. Св. Арсений водел непоколебим подвижнически живот и получил от Господа подарък на проницателност и излекуване. По неговата молитва се излекували глухи, слепи, парализирани и обхванати от бяс. Предвиждал бъдещи тествания, войни и изселването на малоазийските гърци от родната земя. Съпровождал своето паство при преселението през 1924 година и умрял скоро след идването си в Гърция. 

Многобройните чудеса на свети Арсений, които той правил приживе, траяли и след гибелта му. Това довело до канонизацията на преподобния в лика на светиите през 1986 г. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР