Църквата почита днес Св. свщмчк Патрикий, еп. Брусенски, и мъчениците

...
Църквата почита днес Св. свщмчк Патрикий, еп. Брусенски, и мъчениците
Коментари Харесай

Отсекли главата на св. Патрийкий, след като оцелял във вряла вода -

Църквата уважава през днешния ден Св. свщмчк Патрикий, еп. Брусенски, и мъчениците Акакий, Меандър и Полиен.

Те са потърпевши за Христовата религия през времето на император Юлиан Отстъпник (361–363 г.) в гр. Пруса, именуван още Бруса (във Витиния, Мала Азия). Царският наместник Юний, шеф на Витиния, който пристигнал на лекуване в Бруса, където имало фамозни горещи минерални води, довел духовните лица при горещите води и запитал Патрикий: Кой е основал тия лековити води, в случай че не нашите богове Ескулап и други, на които ние се кланяме? Свети Патрикий дал отговор: Ваши богове са демоните, а тия води, както и всичко друго, е основал Христос, нашият Господ и Бог.

Тогава наместникът го запитал: А дали твоят Христос би те избавил, в случай че аз те хвърля в тая вряла вода? Св. Патрикий дал отговор: Ако желае, той може да ме резервира цялостен и незасегнат, въпреки аз да искам в тая вряла вода да се освободя от тоя краткотраен живот, с цел да пребивавам постоянно с Христа. Но дано бъде върху мен неговата свята воля, без която ни косъм не пада от главата на индивида!

Като чул това, наместникът заповядал да хвърлят Патрикий във врялата вода. Горещи капки се пръснали насам-натам и попарили мнозина от присъствуващите, само че светителят Божи, който обитавал в непрекъсната молитва, останал незасегнат.

Виждайки това, наместникът се вбесил от гняв и заповядал да отсекат със брадва главите на свещеник Патрикий и тримата негови свещеници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР