Църквата почита днес Св. свщмчк Корнилий стотник днес. Имен ден

...
Църквата почита днес Св. свщмчк Корнилий стотник днес. Имен ден
Коментари Харесай

Корнелия черпи за имен ден в деня на св. Корнилий |

Църквата уважава през днешния ден Св. свщмчк Корнилий стотник през днешния ден. Имен ден чества Корнелия.

Корнилий живеел в Кесария Палестинска, произхождал от знатна римска фамилия. Отначало бил богохулник. Като станал християнин, Корнилий оставил всичко и тръгнал с деятел Петър, който го възвел в епископско достолепие. Заедно обиколили доста страни. 

Когато деятел Петър бил в Ефес, получил уведомление, че в град Скипиосис доминира с груба мощ езичеството. Апостолът, Тимотей и Корнилий разсъждавали кой от тях да отиде да възвести словото Божие в тоя град, потопен в мрачевина и смъртна сянка. Хвърлили чоп и изборът се паднал на Корнилий. 

Преданието приказва, че ревностният Корнилий се отправил неотложно към жителите на тоя греховен град. Там той претърпял доста поругания и мъчения за Христа. С Божия мощ разрушил храма на Аполон и кръстил княза на тоя град, Димитрий, дружно с няколко стотици езичници.

Стигнал до дълбока напреднала възраст. Бог му предизвестил деня на кончината. Той повикал в течение на известно време при себе си всички християни. Дал им последни упътвания да преуспяват в християнските добродетели. Помолил се на Бога за всички тях, оставил собствен правоприемник и безшумно и блажено умрял.

С течение на времето неговият гроб бил пропуснат и зарязан. Но светецът се явил на троадския свещеник Силуан, показал му своя гроб и внушил да се построи на това място храм Божи. Епископът извършил нареждането благодарение на благодетелния християнин Евгений.

От мощите на св. Корнилий се направили доста чудеса. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР