Храмът Света София“ в Истанбул, който през 2020 г. с

...
Храмът Света София“ в Истанбул, който през 2020 г. с
Коментари Харесай

Защо разработиха дигитален двойник на Света София“

Храмът „ Света София “ в Истанбул, който през 2020 година с декрет на президента Реджеп Тайип Ердоган бе трансфорат в джамия (Ая София - Кебир джамии - Шерифи), съставлява един от най-величествените шедьоври на света сред ислямския изток и християнския запад.

Устояла на разнообразни превратности в продължение на близо 15 века, „ Света София “ през 1985 година бе включена в листата на ЮНЕСКО на международното културно завещание.

Величественият набожен храм е измежду най-посещаваните от туристите обекти на Истанбул и в света. Според статистиките над 3 млн. души от чужбина и от страната я посещават годишно.

В същото време обаче това неповторимо създание от Византийската ера предстои и на изхабяване заради многочислените гости и климатичните резултати. Не на последно място е рискът от трусове, показват експертите.

Нейното запазване е една от основните грижи на Главната дирекция на фондациите към турското министерство на културата и туризма, която е оторизирана за опазването на историческите и културни полезности. По план на институцията е направен „ цифров близнак “ на „ Света София “, заяви ТРТ Хабер, представена от Българска телеграфна агенция.

В рамките на създадения от екип експерти „ повсеместен проект “ в продължение на две години е бил сканиран съвсем всеки сантиметър от обекта.

Дигиталният първообраз обезпечава опция даже в случай че при вероятно земетресение храмът се срути, да може да бъде възобновен в истинския му тип, описа госпожа Шенгюл Конджагюл, шеф отдел „ Произведения на изкуството и строителни работи “ към Главна дирекция на фондациите, която е един от ръководителите на плана.

По думите ѝ в структурата на този интегрален план са включени всички данни от предходни планове, бележки, скици, снимки, творби, отдадени на „ Света София “.

„ За нас беше доста значимо всичко това да го съберем и обединим, с цел да запазим универсалната стойност на храма. Това е и скъпото на този план “, споделя тя.

Интересен миг е, че посредством статичното моделиране на постройката са набелязани тези елементи, които са подложени на максимален риск, вследствие на това се ползват авансово и защитни ограничения.

Преди това през 15-вековното ѝ битие " Света София " два пъти е била реставрирана.

Първия път през 1572 година, когато постройката е възобновена и подсилена под управлението на Мимар Синан, един от най-талантливите архитекти на света, който по това време е бил основен проектант на Истанбул.

Доста по-късно, през 1847 година „ Света София “ е ремонтирана главно от братята Фосати, фамозни швейцарски архитекти, по разпореждане на султан Абдулмеджид. Те утрепват купола и сводовете, укрепват колоните и реставрират декорациите извън и вътре в постройката.

„ Новият цифров план е най-мащабният в многовековната история на „ Света София “.

Тя е доста специфичен обект, служила е и за черква, и за джамия и притегля огромно внимание. Целта ни е да премахнем проблемите в структурата, да я представим на хората по по-безопасен метод и да я предадем на бъдещите генерации в истинския ѝ тип. Дигиталният близнак на Света София ще бъде непокътнат в архивите. Нека и след 500 години, до момента в който светът съществува, хората да виждат Света София такава, каквато е била, когато е била издигната за първи път “, сподели ръководителката на плана.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР