Църквата почита днес св. Григорий, епископ Неокесарийски, Чудотворец. Той живял

...
Църквата почита днес св. Григорий, епископ Неокесарийски, Чудотворец. Той живял
Коментари Харесай

Св. Григорий Неокесарийски, чудотворец

Църквата уважава през днешния ден св. Григорий, свещеник Неокесарийски, Чудотворец.

Той живял през III век, родил се в езическо семейство и до кръщението си се наричал Теодор. Когато станал младеж, с цел да се приготви да заеме световна работа, той дружно с брат си Атинодор отишъл в гр. Берит, където имало фамозна школа за правни науки. По пътя юношата посетил Кесария (Кападокийска). По това време великият преподавател от Александрийската школа Ориген преподавал философия. Кесарийският свещеник Фирмилиан срещнал с Ориген двамата неокесарийски юноши. Това запознанство определило пътя им за цялостен живот.

Теодор и Атинодор решили да не не престават пътя си, а да станат негови възпитаници. Скоро те разбрали, че мъдростта и истината са единствено в Христовото обучение. Божествената светлина на вярата озарила техните сърца и те приели св. Кръщение, при което Теодор бил наименуван Григорий.

Григорий се привързал от все сърце към великия преподавател. Слушал го няколко години поред и в Кесария, и в Александрия, и след това се върнал ревнив християнин в родната си Неокесария. Като презрял всевъзможни благосъстояния и почести, Григорий краткотрайно се отдалечил в пустинята, с цел да може в молитва и уединение да заякне в сложния героизъм на живота.

Там стигнала до него новина, че неокесарийските християни желаят да го имат за свещеник. Пълен с откровено и надълбоко примирение, той не смятал себе си заслужен за това и се скрил навътре в пустинята. Но неокесарийските християни упорствали на своя избор. Амасийският свещеник Федим, с който те се съветвали и комуто били известни огромните достолепия на определения, енергично молил Господа да разположи Григорий да одобри епископското звание. Най-после, горейки от ревнивост към общото богатство, решил да го ръкоположи в негово неявяване. Известили за това на Григорий. Той не се решил да се възпротиви на общото предпочитание, виждайки в него демонстрация на Божията воля. Пристигнал в Неокесария и встъпил в званието свещеник ствърдото желание да посвети всички свои сили и средства за служение Богу и на ближните.

Паството му било многочислено. Неокесария била цялостна с езичници, а християни имало не повече от 17 души. Но толкова по-трудно дело предстояло на епископа. Григорий се надявал, че Господ, който го повикал на сложното служение, не ще му откаже своята помощ. Той непрекъснато го молел да го опази в пътя на истината и да му помогне право да наставлява своето паство. И Господ извършил тая молитва. Той популяризирал правилния си чиновник посредством подарък на чудотворство.

По молитвата на Григорий болните получавали изцерение, нечистите духове се покорявали на неговото слово, а чудесата му били така многочислени, че в цялата страна го наричала втори Моисей.

Започнало ужасно гонение против християните по заръка на император Деций (249-251 г.). Григорий смятал за свое обвързване на всеки християнин да пази живота, до момента в който това е допустимо. Той убедил новообърнатите свои рожби да се укрият от гонителите, с отеческа обич се грижел за тяхната сигурност и самичък се отдалечил от града, с цел да им даде образец. В убежището си той непрекъснато молел Бога да укрепи вярващите посредством Своята мощ.

Веднъж бойците, които го търсели, с цел да го предадат на съд, стигнали до самото място, където той се криел, обаче по Божия воля той останал незабележим за тях.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР