Църквата почита днес преподобний Исаакий, Далмат и синът му Фавст.

...
Църквата почита днес преподобний Исаакий, Далмат и синът му Фавст.
Коментари Харесай

Почитаме игумена на Далматския манастир и неговия син

Църквата уважава през днешния ден преподобний Исаакий, Далмат и синът му Фавст.

Те се подвизавали в манастира, учреден от император Теодосий Велики (379-395) покрай Цариград. След гибелта на преподобни Исакий свещеник на манастира станал духовник Далмат. Той изначало бил боец на царска работа, а по-късно приел монашество и със сина си Фавст се поселил в манастира. Далмат по този начин се популяризирал със своите подвизи на самоограничение и благочестие, че самият манастир се назовава “Далматски ”.

В първата половина на V в. Църквата била мощно разчувствана от ереста на Несторий, който учил, че Пресвета Дева не следва да се именува Богородица, тъй като тя родила не Бога, а елементарен човек, с който по-късно се съединило Божеството. Бил призован Третият космополитен събор в Ефес. Несторий имал доста другари и последователи, които съставили дружно с него обособен събор. Чрез лъжливо ревю на цялото дело те измамили император Теодосий Млади, който, откакто подписал свалянето на Несторий, подписал и свалянето на неговите съперници.

Това полутържество на ереста провокирало в Цариград мощно възмущение. Уважаваният от всички свещеник на Далматската обител, който цели 44 години не излизал от манастира, се отправил с монасите си при императора да го моли да преразгледа своето решение. Голямо голям брой народ окръжило двореца. Далмат всенародно прочел същинското ревю на Ефеския събор и истината спечелила.

Фавст, синът на Далмат, също по този начин се популяризирал с благочестие, само че за неговия живот детайлности не са непокътнати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР