Църквата почита днес Преподобни Пимен, който се родил в Египет

...
Църквата почита днес Преподобни Пимен, който се родил в Египет
Коментари Харесай

Който си търси гадже, да се помоли на св. Фанурий днес -

Църквата уважава през днешния ден Преподобни Пимен, който се родил в Египет към 340 година Бил съвременник на Паисий Велики, Йоан Колов и Памво. Още от млади години той отишъл да се подвизава в пустинята с двамата си братя.

Преподобни Пимен се славел със строгия си живот и имал доста възпитаници, които наставлявал с огромна мъдрост. “Един брат, който живее дружно с други братя – казвал той, - би трябвало да бъде като каменен истукан: оскърбяван – да не се сърди, прославян – да не се превъзнася. ” “Злобата в никакъв случай не изгонва завист, само че в случай че някой ти стори зло, ти му направи положително, и твоето положително ще победи неговата завист! ”

Преподобни Пимен умрял към 450 година.

Православната черква уважава паметта и на Свети Фанурий на 27 август. Този популярен светец донесъл огромна изгода на християните, когато търсели от него помощ. Нуждаещите се вършат погача или торта и насочат молебствия към светеца за това, от което се нуждаят. Който пристъпва с огромна религия, скоро получава нужното.

Пита се прави 9 пъти и се раздава единствено на бедняци. А откакто се получи помощта, се прави за светеца огромна пита персонално, със личните си ръце и би трябвало да се раздаде отново на бедните за признателност към светеца.

Паметта на свети великомъченик Фанурий се чества през днешния ден, само че питите могат да се подготвят всеки ден, с изключение на в неделя. Обръщаме се с молитва към него: " Свети Фанурий, не ме презирай, а ми помогни при моята молба. Амин. "

Известна икона на Свети Фанурий се намира в Обрадовски манастир " Свети Мина " край София. Свети Фанурий е оказал помощ на доста младежи да срещнат най-подходящия сътрудник в живота.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР