Църквата почита днес паметта на светите равноапостоли Петър и Павел.

...
Църквата почита днес паметта на светите равноапостоли Петър и Павел.
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Петровден

Църквата уважава през днешния ден паметта на светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е именуван от народа Петровден.

Имен ден честват Петър, Павел, Петра, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

Двамата апостоли, които са били ревностни разпространители на християнството, са претърпели доста премеждия и гонения. Заради това са наречени „ първовърховни престолници и космополитен учители”.

Петър е безпаричен риболовец от град Витсаида край Галилейското езеро, един от първите възпитаници на Христос и един от преданите му почитатели.

Павел, роден в Тарс, Киликия, в началото изповядва юдейската вяра и е измежду гонителите на християните. На път за Дамаск обаче той е ослепен от привидение на Господ. Тогава го завеждат назад в града, където след три дни е изцерен по знамение. Така от гневен съперник, той става най-ревностен пропагандатор на Христовото обучение.

В националния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които стартират с първата седмица след Петдесетница. В този ден приключва постът и се подготвя младо петровско пиле. Празникът съответствува с времето на жътвата и на него се работи.

В някои региони на Петровден се вършат сборове, месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки – петровки. На някои места те се раздават и като помен за умряли деца.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР