Църквата ни чества днес Въздвижение на светия Кръст, народът ни

...
Църквата ни чества днес Въздвижение на светия Кръст, народът ни
Коментари Харесай

Днес е Кръстовден, именици черпят, но без червено вино на масата |

Църквата ни празнува през днешния ден Въздвижение на светия Кръст, народът ни назовава празника Кръстовден. Имен ден имат Кръстьо, Кръстина и производни от тях имена, както и Ставри.

Преданието споделя, че през 326 година кралица Елена, майка на Константин Велики, посетила светите места в Палестина, с цел да открие гроба Господен и светия кръст. По напътствие на един остарял евреин почнали да копаят и разкрили три кръста. На мястото наредила да се построи Божия храм " Въздвижение ".

Всяка година в нощта против Кръстовден десетки вярващи посещават Кръстова Гора, където съгласно преданието се съхранява парченце от кръста, на който е разпънат Исус Христос. По традиция християните нощуват на това място, защото то е известно с извънредно мощната си сила.

По време на богослужението в църквата, свещениците изнасят кръста в средата на храма, с цел да се поклонят вярващите. 

В националните вярвания Кръстовден води есента и гроздобера. Смята се, че от през днешния ден Слънцето се връща към зимата, денят и нощта се кръстосват и студът наближава. На Кръстовден се съблюдава непоколебим пост и не се яде нищо алено - червен пипер, домати, репички, червени ябълки.

На трапезата се поставят грозде, печена тиква, ритуален самун и други - единствено постни, храни.

Освен на 14 септември, Св. Кръст се празнува в Третата неделя на Великия пост Кръстопоклонна и на Разпети петък. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР