Църковният спор в Украйна стигна до истинска кулминация - игумен

...
Църковният спор в Украйна стигна до истинска кулминация - игумен
Коментари Харесай

Попадна ли православието в задънена улица заради Украйна

Църковният спор в Украйна стигна до същинска кулминационна точка - свещеник е под домакински арест, вършат се обиски, монаси би трябвало да си търсят нова обител. Правителството ги упреква в поддръжка на Русия, те отхвърлят, споделя " ".

Правителството в Киев от седмици се пробва да изхвърли към 200 православни монаси и 400 семинаристи от манастирския комплекс Киево-Печорска лавра. На 29 март министърът на културата Олександър Ткаченко приключи контракта му за наем. А в събота полицията е претърсила и дома на игумена митрополит Павло. Прокуратурата упреква духовника в подбудителство на религиозна ненавист и оправдаване на войната на Кремъл.

Украинското държавно управление упреква духовниците, че работят скрито за Русия - нещо, което те отхвърлят. Митрополит Павло, който неведнъж е осъждал в медиите съветската експанзия, също отхвърля обвиняванията на прокуратурата. Украинската православна черква отхвърля да напусне пещерния манастир и оспорва в съда дейностите на министерството.

" От първия ден Украинската православна черква се разгласи напълно ясно и публично срещу войната, срещу Русия и в отбрана на Украйна ", споделя пред Дъждовни води теологът Томас Бремер. Той се съмнява в изказванието, че украинската черква е ръководена от Москва. Освен това доста хора, които са част от нея, се борят в украинската войска против Русия.

Белезници за митрополита

Досега в Украйна цареше религиозна независимост, декларира Бремер. Според него протичащото се сега я заплашва. В обществените мрежи се популяризира видеоклип, на който се вижда по какъв начин украински служител на реда слага белезници на краката на митрополит Павло. В знак на взаимност с него пред манастира се събраха стотици вярващи. Представители на украинското държавно управление твърдят, че жителите на манастира няма да бъдат изведени наложително.

Междувременно украинската черква получи непоискана поддръжка от неправилната страна, което в допълнение усложни обстановката. Представители на Руската православна черква и някогашният президент Дмитрий Меведев разкритикуваха подхванатите от Киев ограничения. Руският патриарх Кирил постоянно е бил непосредствен до страната, а клирът му благослови оръжията, употребявани във войната против Украйна.

 Украйна подреди на проруската черква да напусне фамозен манастир в Киев Украйна подреди на проруската черква да напусне фамозен манастир в Киев

Другият утежнителен фактор е поддръжката на управляващите в Киев за противниковата православна черква в Украйна. Страната от дълго време се придържа към правилото на разделянето сред черква и страна. Но това се промени през 2018 година, когато държавното управление насърчи основаването на Православната черква на Украйна (ПЦУ). Тя породи с благословията на гръцкия патриарх Вартоломей, който е Вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол.

Плановете на украинското държавно управление плануват следното: когато духовниците се изнесат от пещерния манастир, в него ще бъдат настанени чиновници на подкрепяната от управляващите черква. Не е изцяло ясно обаче дали ПЦУ разполага с задоволително монаси, с цел да ръководи обширния манастирски комплекс, в който има над 140 здания.

Разколът в православието

Подкрепяната от управляващите в Киев черква обаче не е приета от множеството други православни църкви. Томас Бремер изяснява, че това е по този начин, тъй като ръководителят ѝ митрополит Епифаний и множеството от неговите епископи са " били ръкоположени от човек, който е изпъден от църквата като мним патриарх ".

От 15-те православни църкви в света единствено четири признават подкрепяната от държавното управление в Киев украинска черква. Това са Вселенската патриаршия в Константинопол, Гръцката православна черква, Александрийската патриаршия в Египет и Кипърската православна черква. Руската православна черква скъса връзките си с тях.

Всичко това значи, че в православието има ерес поради разногласието сред църквите в Украйна. Албанската православна черква предложи представителите на православието да се срещнат на събор, с цел да намерят решение на проблема. Вселенският патриарх Вартоломей отхвърли концепцията. Томас Бремер разяснява, че компромис не се вижда: " В момента православието е в задънена улица. Ситуацията е доста объркана. "

Руската черква настава в Африка

Украинският църковен спор има последствия, които стигнаха чак до Африка, където в няколко страни има православни църкви.

Досега всички одобряваха, че за този континент дава отговор Александрийската патриаршия в Египет. Но поради поддръжката ѝ към различния синод в Украйна Руската православна черква скъса с традицията и стартира да построява лични структури в Африка.

Тя основа две епархии, ръкополага свещеници. Духовници, които преди този момент са били подчинени на Александрийската патриаршия, в този момент се причисляват към новите църкви, намиращи се под съветско въздействие. За африканското православие се води битка, изяснява Томас Бремер.

В Африка съществуват и така наречен Ориенталски православни църкви, т.е. коптите и църквите в Етиопия и Еритрея. Руската православна черква сега задълбочава връзките си с тях.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР