Цанко Бачийски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media GroupАвтор: Деляна Петкова,

...
Цанко Бачийски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media GroupАвтор: Деляна Петкова,
Коментари Харесай

АЯР: Санкциите срещу руския ядрен сектор ще са катастрофа за нас

Цанко Бачийски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Автор: Деляна Петкова,. Следвайте " Гласове " в

Прекъсване на връзките с Русия в нуклеарния бранш ще е злополука за българската АЕЦ " Козлодуй ", съобщи ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Цанко Бачийски по време на годишната конференция на институцията. Евентуални наказания от Европейския съюс (ЕС) ще обиден износа на отработеното нуклеарно гориво, само че и ще се отразят на всички проекти да експлоатираме централата още 30 години, защото планът е съветски. Те могат да бъдат осъществени единствено в съдействие с основния конструктор и архитект - " Росатом ".
България не е единствената страна в ЕС  в това състояние и Бачийски не чака задълбочаване на глобите в тази тенденция. " Следим деликатно обстановката ", безапелационен е той.
На този стадий войната в Украйна не въздейства върху работата на нуклеарната ни централа. Системите за сигурност в централата да вземем за пример са украински и съдействието продължава. Контактите и с " Росатом " са непокътнати.

Още от 2014 година България не употребява маршрутите през Украйна за транспорт на нуклеарно гориво, сподели още Бачийски в отговор на въпрос на Investor.bg. Изработен е сигурен маршрут (с кораби), който даже се употребява за пренос за Словакия и Унгария. През предходната година организацията е издала 2 разрешителни за пренос на нуклеарен материал, както и 2 позволения за импорт и 1 за експорт на нуклеарен материал в страната, се вижда от годишния доклад.
Но България не е изнасяла отработено нуклеарно гориво поради ниското равнище на р. Дунав, стана ясно по време на полемиката.
Единственото отражение на войната в Украйна е по-трудното намиране на застрахователи. България е получила дерогация съветски кораби да влизат в български пристанища в 9-ия санкционен пакет на Европейски Съюз, което е от голяма важност за прехвърлянето на нуклеарно гориво.
Проблем с горивото за АЕЦ " Козлодуй " няма - централата е обезпечена с съветско гориво до 2027 година за VI блок, а за V блок - за едно зареждане през тази пролет, т.е. работата е обезпечена до април 2024 година. Ако в това време различното гориво не получи лиценз, V блок има позволение да работи с съветския вид гориво за VI блок и може да бъде трансферирано от тези количества. Така приблизително централата е обезпечена с гориво до към 2026 година.
Нещо повече, има издадени позволения на всевъзможни равнища за нови доставки на гориво от ТВЕЛ до 2025 година и в случай че те бъдат осъществени, гориво за АЕЦ " Козлодуй " ще има до 2034 година. Ситуацията обаче е доста динамична и по тази причина се водят диалози за различни доставки.
Няма да вършим никакъв компромис с сигурността, безапелационен беше ръководителят на организацията във връзка лицензирането на горивото на Westinghouse и опасенията, че през 2024 година V блок може да остане без гориво. " Всичко останало е проблем на лицензианта ", сподели той.
В доклада за 2022 година от АЯР показват още, че липсват следващи дейности за продължение на процедурата по развиване на нови нуклеарни мощности както на лицензираната през 2020 година площадка за 7 блок на АЕЦ " Козлодуй ", по този начин и за АЕЦ " Белене ".
Проектната компания АЕЦ " Козлодуй - Нови мощности " би трябвало да внесе искане за позволение за планиране, с цел да продължи работата по нов блок в съществуващата ни централа.
През предходната година е имало 4 експлоатационни събития в АЕЦ " Козлодуй ", които обаче са без значение за нуклеарната сигурност. Броят им е покрай междинния през последните години, което е индикатор за резистентност, разяснява Бачийски.
Ядрената ни централа се експлоатира по отношение на нормативните условия, безапелационен беше още той.
Проверките на АЯР не са посочили проблеми с сигурността и радиационната отбрана. " Естественият радиационен декор не е повлиян от употребата на нуклеарните уреди у нас ", безапелационен беше Бачийски. В своето ревю той обърна внимание на неналичието на фрагменти за бранша, която се обрисува в идващите години.
Включването на дребните модулни реактори в българския енергиен микс може да стане единствено в границите на интернационално съдействие. В АЯР има образуван екип, който да извърши разбор на провокациите, които носи тази нова технология.
 
 
 
08 Фев 2023251707 Фев 2023120306 Фев 2023303006 Фев 202332605 Фев 202369705 Фев 2023934Коментарирукола Z09 Фев 2023 16:47ч.
А подписването на заробващи контракти с американски компании, които нямат нищо общо с българската АЕЦ не е ли? Като окепазите всичко, стартирате да се вайкате!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Винкела09 Фев 2023 16:53ч.
Проблемът знаете ли какъв е?! Най-големият проблем?! Европейски Съюз, Европейска комисия, българският пази боже " хайлайф " ежедневно дават по 1-2 мотива, в случай че човек е рационален да му светне цялата картина - в тази ситуация че " Европейски Съюз не го е*е за БГ-тата, в противен случай задачата на кукловодите му е унищожаването на България ". Но скотонаселението не чува, не вижда, не мисли....УЖАС! Дебили елементарни, деморализирано, страхливи, завистливи, алчни... Няма по какъв начин да стане! Спасение поеденично, доколкото е допустимо!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Кораби в Словакия и Унгария?09 Фев 2023 16:56ч.
А бе, " Гласове ", вие виждали ли сте карта на Европа? На кое море се намират Словакия и Унгария?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати old_beggar09 Фев 2023 17:04ч.
министърът(-мръсник) на вътрешната сигурност на Съединени американски щати Ал. Майоркас - пред конгреса: “Не чакам нуклеарна детонация в Европа (става дума за обстрелите от укрофашистите на запорожската АЕЦ) да има каквито и да било директни последствия за здравето у нас... ”
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати жорката09 Фев 2023 17:13ч.
Ще се самоцитирам отсъседната публикация: Въпросънт не опира единствено до доставка на нуклеарно гориво. (ние към този момент се харизахме на френско и американо-шведско такова). Въпросът опира до наказания против целия нуклеарен бранш на РФ. А това включва поддържане и ремонт на съоръжения, помпи турбини и т. н. Да напомня че ресурса на двата блока на АЕЦ Козлодуй е до 2047 година Но лиценз за продължение на активността се издава на всеки 10 години. Следващата дата е 2027 година Ако има цялостни наказания, то руснаците няма да могат да дойдат да обследват реакторите и да продължат лиценза за идващите 10 години (до 2037 г.). Което значи, че през 2027 година ще би трябвало да затворим АЕЦ-а
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ретранслатора09 Фев 2023 17:14ч.
Това споделят специалистите. Но какво ще реши българската политическа сбирщина е различен въпрос.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Българската политическа пасмина09 Фев 2023 17:26ч.
не се интересува от българските проблеми, а единствено извършва безмозъчно всички нареждания на новия стопанин.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати фиба09 Фев 2023 17:27ч.
3-ти номер, за речно мореплаване не си ли чувал.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Българската политическа пасмина09 Фев 2023 17:31ч.
ще реши каквото и заповядат и ще се изнесе целокупно с парите си на запад.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Франк & Щайн09 Фев 2023 17:57ч.
Добре де, не можем ли още тази година да спрем всички нуклеарни мощности и неамриканските ТЕЦове по морални аргументи, както и да излезем на свободния пазар на електрическа енергия? Едва ли цените ще се увеличаят повече от 3 пъти като се отстранен и обезщетенията от страната, които идват от продажбите на сила отвън страната.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Иван09 Фев 2023 18:03ч.
Желателно е колониите да нямат лична енергетика.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Бизнес с някой, който те е оповестил за зложелател не се прави.09 Фев 2023 19:03ч.
Нали по този начин?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани07 Фев 202372607 Фев 202372705 Фев 202396807 Фев 2023651
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР