Трявна е един град, който и до днес е запазил

...
Трявна е един град, който и до днес е запазил
Коментари Харесай

Трявна: Градът, който те потапя в едно забравено, но славно минало!

Трявна е един град, който и до през днешния ден е запазил своя възрожденски образ. Неговата остаряла част е оповестена за архитектурен резерват с над 140 паметника на културата. Това описа в рубриката " Туризмът на фокус " на  Радио " Фокус "  с водещ Ася Александрова Юлия Нинова - шеф на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство.

“На базата на тази огромна занаятчийска, художествена активност, която кипи в Трявна по времето на Възраждането, през днешния ден съществува Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство, който в действителност обгръща девет музейни обекти: Емблематична за Трявна е Даскаловата къща, която е Музей на резбарското изкуство. Тя отваря порти през месец октомври 1963 година и е първият музеен обект. Славейковата къща, която приютява фамилията на огромния български стихотворец и държавник Петко Славейков. Райковата къща, която е извънредно красива възрожденска къща и роден дом на първия професор по органична химия проф. Пенчо Райков. Музей на къща Ангел Кънчев, също монумент на културата с национално значение, тя пък е роден дом на Ангел Кънчев – сподвижник на Левски. Музеят " Тревненска иконописна школа “ – един извънредно хубав музей, в който са подредени 160 истински икони, занаятчийски принадлежности, копирки, рисунки и така нататък, където са показани най-големите зографски семейства в Трявна от времето на Възраждането. 

Тревненското школо е другият музеен обект, среща се в постройката на едно от първите всемирски учебни заведения у нас, градежът му стартира единствено година след Априловското. В него представяме възстановка на класната стая, документална експозиция за образователното дело в Трявна и няколко огромни дарения на града, измежду които и дарението на братята Димитър и Никола Казакови.

Музеят за азиатско и африканско изкуство е единствен на Балканите, мисля че в Източна Европа. Експозицията, която е подредена там, е дарена от скулптора Златко Паунов, който през целия си живот живее в Съединени американски щати. Колекцията съставлява един мост сред далечни култури и обичаи и нашите, тъй като наред с разликите ние виждаме и доста общи неща ". 

Към музея има и две художествени галерии.

“Времето, в което живеем, изисква музейните институции да бъдат по-гъвкави, по-атрактивни, да показват експозициите си по-раздвижено. И в тази връзка нашият музей предлага доста атракции, като всяка от тях е съобразена с музейния обект, в който е разположена. Например в Даскаловата къща, която е Музей на резбарското изкуство, предлагаме проява на дърворезба, защото към нашия музей има резбарска работилница също, квалифицирани резбари демонстрират на посетителите онлайн по какъв начин в действителност се практикува този поминък. А отново в Даскаловата къща предлагаме изобразяване на бръшлянови листа. Това е една традиция, която единствено в Трявна е съществувала: със закичване с подобен бръшлянов лист, изрисуван от тревненските зографи за техните майки, съпруги, дъщери като украшение в това време, защото те не били богати, не ходили в чужбина, не можели да донесат същински бижута на своите дами. Предлагаме и тази атракция изобразяване на бръшлянови листенца. Предлагаме нареждане на огромни пъзели, които изобразяват двете слънца, които са резбовани на таваните в Даскаловата къща. А в остарялото школо, по отношение на просветителното дело, което представяме, там пък предлагаме един доста забавен артикул: това е урок на Рада Госпожина, като екскурзоводи, облечени като Рада Госпожина организират един същински урок с децата, основан на знание от документи, които притежаваме от предишното ", описа Юлия Нинова.

Следващият месец профилираният музей за резбарско и зографско изкуство навършва 60 години. Затова на 26 октомври, Димитровден – празникът на строителите, в 10.00 часа  ще бъде открита нова десета музейна експозиция, която ще показа тревненската архитектура през Възраждането. Честването ще продължи с следващата ни 8-а Национална научна конференция, която е обвързвана с Тревненската художествена школа.

Ася АЛЕКСАНДРОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР