Трябват законодателни промени за по-лесното въвеждане на дуалното обучение в

...
Трябват законодателни промени за по-лесното въвеждане на дуалното обучение в
Коментари Харесай

София Дамянова: Образованието по дуална форма е тройно печеливша формула

" Трябват законодателни промени за по-лесното въвеждане на дуалното образование в България. Институциите в просветителната система би трябвало съществено да се замислят за ясно дефинирани критерии за качество и ефикасен надзор. Ако повече учебни заведения позволен бизнеса в партньорство, то това несъмнено ще повлияе върху повишение качеството на професионалното образование ".


Това съобщи в изявление за БГНЕС София Дамянова, дълготраен помощник на Стопанска камара Австрия /ADVANTAGEAUSTRIA, както и началник на австрийския план „ Дуално образование в България ".

" Дуалната просветителна система се е потвърдила през годините в Австрия, Швейцария и Германия като благонадежден метод за подготовка на добре подготвени фрагменти за стопанската система и сполучлива реализация на младежите. Така този вид образование се оказва гаранция против безработица и обезпечава положителни приходи ", изясни още София Дамянова.

Образованието по дуална форма е тройно печеливша формула: за ученика - усвоява специалност, придобива познания, умения и компетентности, и може да започва собствен личен бизнес. За компанията - образова бъдещите си фрагменти по най-голям стандарт, редуцира средства и време при подбора на личен състав, усилва конкурентоспособността на компанията. Училището пък притегля повече възпитаници и обновява материалната си база.

Мениджърът на плана за въвеждане на дуалното образование в България обаче призна, че има компликации при неговото въвеждане. " Първите дуални паралелки в страната стартираха през образователна 2015/2016 година През годините бяха направени редица промени за развиването на дуалната система, само че, за жалост, те не бяха задоволителни ". Това е по този начин, тъй като към момента има недобри и неразбираеми формулировки в законодателството, които затрудняват компаниите при провеждането на дуално образование. " В редица обитаеми места приемът в професионалните гимназии не е съгласуван с това в кои браншове се развива локалната стопанска система и какви са потребностите на районния бизнес, а се реализира съгласно добре звучащи за учебни заведения и родители специалности. Приемът на възпитаници става по тясно характерни специалности, а не по специалност, което прави по-трудно намиране на работодатели за образование в действителна работна среда на учениците. Надявам се, че тези проблеми ще се разрешат с идното въвеждане на новия лист с специалностите ", счита София Дамянова.


Оказва се, че за работодатели и учебни заведения е извънредно предизвикателство времето за изчакване от 3 години (осми, девети и десети клас – когато се учат общообразователните предмети), преди учениците да започват действителното си образование в действителна работна среда във компаниите в 11-ти и 12-ти клас. " За възстановяване на модела би трябвало да се намерения да се осъществят законодателни промени, тъй че да се основат благоприятни условия за унищожаване на този дълъг интервал на изчакване. Ако разпределението на учениците по партньорските за учебните заведения компании се реализира в края на десети клас, повече работодатели ще се включват в партньорства по дуална система, въпреки това – учениците ще са в по-осъзната възраст при избор на компетентност, надлежно – на форма на образование и на шеф. За да бъдат избегнати компликации при намиране на компании-партньори, партньорски учебни заведения и искащи възпитаници за дуалните паралелки, е належащо да се организира от страна на виновните институции по-мащабна осведомителна акция за опциите и преимуществата на дуалната система на образование. За сполучливото и стабилно развиване на образованието по дуална форма извънредно значимо е да се задейства системата за кариерно насочване на възпитаници, компаниите да „ отворят " порти и да покажат модерните предприятия, новите технологии и изискванията на труд, за които в нашето общество битуват остарели и нереални показа, да се споделят в обществото положителните образци от осъществили се възпитаници по дуална система, които градят кариера в обучавалите ги компании ", поучава Дамянова.

На въпрос на какъв брой места дуалното образование е към този момент факт в страната ни, София Дамянова изясни, че през образователната година 2023/2024 над 1200 възпитаници се образоват в партньорските компании по 15 специалности.

" За новия план-прием (2024/25 г.) ще заявим над 260 нови възпитаници, които партньорските ни компании ще образоват по най-голям стандарт. Подпомагаме и консултираме над 30 учебни заведения в България в 19 обитаеми места ", съобщи мениджърът на плана.

Димитрова взе участие и в работната група към МОН по тематики, свързани с възстановяване на модела на дуалната система на образование в България. От опита си споделя, че отношението на учебните заведения към дуалната система все още е в двете крайности: " Има учебни заведения, които припознават изгодите от дуална форма на образование и желаят да обезпечат на своите възпитаници качествено професионално обучение и реализация след довеждане докрай на главно образование; към момента има доста гимназии, които не желаят да вземат участие в партньорство с бизнеса, защото бягат от вдишване на спомагателни задължения ", безапелационна е София Дамянова. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР