Трябват ни около 25 танкера годишно, което обаче е трудно

...
Трябват ни около 25 танкера годишно, което обаче е трудно
Коментари Харесай

Еленко Божков: Спре ли обменът с Гърция от "Газпром", ние оставаме без газ

Трябват ни към 25 танкера годишно, което обаче е мъчно осъществимо във времево отношение, тъй като на тези танкери им би трябвало време. 14 дни са нужни на един танкер, с цел да дойде. А съгласно американски специалист дните може да отидат до към 36. Това сподели за Bulgaria ON AIR енергийният специалист Еленко Божков.

" Александруполис " няма да бъде подготвен тази година. И поради това би трябвало да се търси различен. Трябва да се употребява трансбалканският поток като газопровод. Обемът на количествата газ при втечняване към регазификация се усилва към 300 пъти. Така ще се получават към 90 млн. кубични метра газ, който ще ни стигне за към 15 дни.

Два танкера ще стигнат за потреблението на България за 2 месеца. Има дни, в които сме имали и по 10 млн. Сега би трябвало да се запълни " Чирен ", той се цялостни съвсем с 1-2 млн. За него трябват към 5 танкера, които не ги считаме в тези 25. Задължително би трябвало да върви азерският газ и да се откри още един терминал. И би трябвало да изчакаме 20 май, тъй като Гърция би трябвало да заплати на " Газпром " за своя газ. Ако нещо с заплащането - те ще спрат доставките им. Спре ли обменът с Гърция от " Газпром ", ние оставаме без газ. Втечнен газ може да се търси от Алжир, Саудитска Арабия, само че те обявиха, че няма да могат да се оправят с Европа. Не ми се виждат реалистични цените, които ни дават за американските доставки на газ. Не съм оптимист, обезпокоен съм, би трябвало ни енергийна дипломация ", добави още Еленко Божков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР