Трябват им 30 000 лв. за семинар с медиитеКатаджиите искат

...
Трябват им 30 000 лв. за семинар с медиитеКатаджиите искат
Коментари Харесай

КАТ пилее 8 000 000, за да дебне с камери

Трябват им 30 000 лева за семинар с медиите


Катаджиите желаят да похарчат близо 8 млн. лева през тази година, най-вече за камери и дрегери. С парите, отпуснати от така наречен Фонд за пътна сигурност, който е част от общия бюджет на Министерство на вътрешните работи и би трябвало да се цялостни от шофьорски санкции. В същото време „ Пътна полиция ” регистрира съвсем незабележимо понижение на жертвите по пътищата за 2017 година, макар всичките си акции, промени в закона и заклинания, че най-накрая стопира войната по пътищата.

 0203_2_221803 В отчет до Държавно-обществената комисия по сигурност на придвижването, импортиран на съвещание в понеделник, КАТ разказва, че са нужни 20 стационарни камери за надзор на скоростните режими. Цената на една е избрана на 120 000 лв., а общата ориентировъчна стойност на поръчката е 2,4 млн. лева Още 1 820 000 лева са нужни за 28 портативни радара, като тяхната цена е за 65 000 лв. на парче. В момента Пътната полиция работи с 25 стационарни и 148 мобилни камери, последните от които са доставени през 2012 година До края на предходната година в КАТ трябваше да са въведени на въоръжение 28 радара на триноги, които се зареждат от новите коли „ КИА ”. Шефовете обаче взеха решение да пазят в загадка по кое време ги пускат, откакто предишното лято бе изменен Закона за придвижване по пътищата и бе махнат предупредителния знак пред камерите и на патрулите бе позволено да засичат без да се отбелязват. Освен нови устройства за засичане на скорост, Пътната полиция желае 380 000 лева за поддръжка на 148-те мобилни камери от вида TFR-1M, които са инсталирани в полицейски коли “Опел ”. Както писа “Труд ”, те не могат да снимат ясно зад стъклата на новите патрулки “КИА ”.  С друга поръчка за още 1 236 000 лева Министерство на вътрешните работи ще се опита да купи газхроматографи за Националния институт по криминалистика. С тези уреди се вършат лабораторни проучвания на кръвните проби за алкохол и опиати на водачите и с тях разполагат по-големите лечебни заведения у нас. Но очевидно вътрешното ведомство желае да разполага с такива уреди за следствие на всевъзможни престъпни закононарушения, а не да заплащат за външни експертизи.

Още 2 млн. лева ще трябват за 100 броя доказателствени анализатори „ 9510 ” на единична цена от 20 000 лева единия. Става дума за стационарни уреди за алкохол, които да се употребяват като опция на кръвната проба.

Срещу 40 000 лева КАТ ще гледа да обезпечи следгаранционна поддръжка и ремонт на 105 принтера за печатани на огромния дребния ваучър за регистрация на коли в 28-те си регионални пункта в страната.

Също за 40 000 лева ще излязат разноските за провеждането на 26-тия Национален конкурс “Пътен служител на реда на годината – Габрово 2018 година ”, като условието е сумата да се отпусне целево на локалната Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи. И най-после – още 30 000 лева през тази година КАТ ще отдели за просветителска активност измежду медиите, като провежда семинар за публицисти началници на браншове, с цел да обсъдят настоящи проблеми за сигурността на придвижването.

Общата стойност на квалифицираните от КАТ публичните поръчки е за 7 946 000 лв.. От известието за съвещанието на държавно-обществената комисия излиза наяве единствено, че тематиката за отпущането на парите е дискутирана, само че е и че харченето е позволено. Последната дума за бъркането във Фонда за пътна сигурност най-вероятно ще има финансовият министър Владислав Горанов.

Министерство на вътрешните работи регистрира окончателните данни за 2017 година


Румъния изпревари България по жертви на произшествия

 0203_2_221804 България остава на второ място след Румъния по жертви от автомобилни произшествия за 2017 година 682-ма души са убити по пътищата, което прави 95 починали на 1 млн. души от популацията на нашата страна. През 2016 година, когато оглавихме черната ранглиста, жертвите бяха 99 на 1 млн., а през 2015 година – 98 на 1 млн., когато бяхме наедно с Румъния.

Окончателните данни за пътната сигурност бяха оповестени в годишния доклад на „ Пътна полиция ”. Оттам регистрират като позитивна наклонност единствено, че за първи път от 5 години насам злополуките, убитите и ранените понижават, а не се усилват (виж таблицата).

В серия от изявления през предходната година „ Труд ” откри голям брой неточности в статистиката на КАТ. Част от казуса бе, че към броя на починалите не се прибавят тези, които са откарани в болница с заплаха за живота и там са умряли 30 дни след пътната акцидент. Преди дни стана известно, че съгласно Института за пътна сигурност през 2017 година Министерство на вътрешните работи е преброило 8680 ранени при тежки произшествия, а в това време Министерството на здравеопазването – с 2536 души повече по данни на незабавните центрове в страната. Разликата сред едните и другите данни е над 22 %.

През 2017 година катаджиите са издали общо 1 038 000 документа за нарушавания по отношение на 888 000 за 2016 година Фишовете са повече с 63 500, електронните фишове – с 51 500, а наказателните постановления – с 35 000.

Прекратена е регистрацията на 15 786 автомобила, 10 298 за ръководство без книжка; 4 546 за приложимост на алкохол; 942 за приложимост на наркотични субстанции.

Анализатор


От лятото вместо кръвна проба за алкохол

 Стационарният доказателствен анализатор също мери количеството в издишвания въздух, само че данните се считат за по-точни от тези на портативния. Стационарният доказателствен анализатор също мери количеството в издишвания въздух, само че данните се считат за по-точни от тези на портативния.
Пробата с доказателствен анализатор, именуван още стационарен дрегер, ще може да се прави от лятото на тази година като опция на кръвната проба. Когато катаджии засекат алкохолно наличие над 0,5 промила с елементарен портативен апарат, те могат да предложат на водача да даде кръв за лабораторни проучвания в най-близкия медицински център, или да го откарат до локалното РПУ или Областна дирекция, където да го тестват с доказателствен анализатор.

Министерство на вътрешните работи има такива уреда още от 7-8 години и желае да купи още 100 от по-ново потомство. Стационарните дрегери също мерят алкохолното наличие на издишания въздух, като съпоставят резултата с растежа и тежестта на тествания и дават по-точни данни от портативните. После разпечатват документ, в който са посочени всички параметри на тестът. Въз основа на разпечатката и паметта на дрегера по-късно се издава наказателното разпореждане. Смята се, че с сходен втори тест доста се редуцира процедурата. В пространствата, където се прави тестът наложително ще има камери и ще се пазят записите от тях при положение, че резултатът бъде нападнат в съда.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР