Трябва нов документ на София и Скопие, който да дефинира

...
Трябва нов документ на София и Скопие, който да дефинира
Коментари Харесай

Георги Първанов: Трябва нов документ на София и Скопие, който да дефинира понятието „Обща история“

Трябва нов документ на София и Скопие, който да дефинира понятието „ Обща история “, тъй като другояче ще продължи нездравословният за българите прочит на историята. Това сподели президентът на Република България в интервала 2002 – 2012 година и създател на Политическа партия АБВ Георги Първанов по време на брифинг в Министерски съвет след среща с министър-председателя Бойко Борисов.

„ Като историк желая да кажа, че огромните провали в македонската политика на България идват от огромното напрежение на българските партии посред им. И по тази причина през днешния ден ние от АБВ се опитваме да реализираме една консенсусна българска позиция. Нашата, както и публичната оценка за събитията от последната една година за подписания контракт сред България и Македония и за общите празнувания, които бяха осъществени, е без подозрение положителна. Това обрисува една добра вероятност, в случай че обаче ние вземем ограничения навреме да предотвратим и допустимо отрицателно развиване “, изясни Първанов.

Той уточни, че още предходната година на 1 август министър председателят на Македония Зоран Заев, изброявайки участниците в Илинденско-Преображенското въстание, е не запомнил да спомене българи като главния контингент от участниците в това въстание.

„ Мина време и главното предложение на господин Заев за ново име беше „ Илинденска Македония “, което някои от нас приветстваха, само че ние реагирахме остро. И бяхме отново по този начин сериозни, когато се одобри името „ Северна Македония “. Защото и Северна Македония всъщност си е Илинденска Македония – това си е разбирането, философията на Скопие за образуването на македонската еднаквост въз основата на Илинденското начало “, разяснява Първанов.

Той съобщи още, че Илинденското въстание по своя темперамент е българско и изясни, че това може да се потвърди със стотици документи, които потвърждават, че самосъзнанието на ръководителите и участниците във въстанието е българско.

„ И защото ние чакаме тази наклонност да се развива и това посягане върху българската история да продължи, изключително откакто беше подписан договорът с Гърция, с който Скопие се отхвърли от античната визия за своята история. То това изрично постанова да създадем един нов прочит на контракта, който беше подписан предходната година в частта „ Обща история “. Нужен е нов взаимен документ на София и Скопие, с който да се дефинира понятието „ Обща история “, тъй като моята прогноза е, че в познатия македонистичен дух ще продължи да се прави нездравословен прочит за българите. Затова предлагаме да има един текст, който почти може да звучи по този начин: „ Имаме обща история, чиито корени са в Средновековието, минават през общите битки на Възраждането, в това число и в първите десетилетия на 20 в. – в това число Илинденско-Преображенското въстание. И това, което е общото за тези епохи, е българското национално съзнание в тези региони на популацията, общи са националните цели и задания “, сподели още той.

По думите му работа на дипломацията е какъв тъкмо ще бъде форматът на този документ.
„ Ние настояхме и беше признато междудисциплинарната комисия да сложи въпроса за Илинденско-Преображенското въстание още на първото съвещание, която да стане обща на дипломатическо българо-македонско равнище “, разяснява Първанов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР