Трябва ли жертвата да пусне на насилника, за да има

...
Трябва ли жертвата да пусне на насилника, за да има
Коментари Харесай

Какво е интимна връзка и как да я докажа, се чуди адвокат заради закон на Пеевски, Борисов и Петков

Трябва ли жертвата да " пусне " на насилника, с цел да има право да се отбрани от него, пита Пламен Борисов

“В деня на обявяване в Държавен вестник на най-крупните промени в Закона за отбрана от домашно принуждение в Парламента към този момент е импортиран законопроект за неговото изменение. Смехът оставям на вас. На мен ми се вие. ” Това написа юристът от Перник Пламен Борисов във фейсбук.

Припомняме, че депутатите прекъсват парламентарната си почивка във връзка митингите в страната във връзка със случая на принуждение против 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора. Вчера „ на пожар “ от депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи отпред с Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски.

“Вероятно под публичния напън, и с подмолното подпомагане на всякакви НПО-та , супер неразбираемият термин " фактическо съпружеско общуване " се заменя с хипер-неясния термин " интимна връзка ", с цел да се ограничи кръгът на лицата, които могат да желаят отбрана по този закон ”, разяснява адв. Пламен Борисов.

“Откакто има закон за отбрана от домашно принуждение, не съумявам да схвана, за какво има отбрана единствено от домашното принуждение, а не от всяко друго принуждение, само че това е по-дълга тематика. Сега, ние юристите ще би трябвало да се изморяваме да потвърждаваме, че е имало интимна връзка сред насилника и жертвата , с цел да може жертвата да получи специфичната отбрана по този закон.

Какво, за Бога, е " интимна връзка "?! Целувка задоволителна ли е? Или единствено прегръдка?! Или пък би трябвало да е имало секс? А по кое време е имало секс?! Едно мигане стига ли?!... ”, чуди се юристът.

“Питам законодателите - по какъв начин да се отбрани жена или мъж, които са обект на досадни обожатели? Как да отбрани един татко щерка си от сластни мераклии , които не одобряват " НЕ " за отговор? Трябва ли жертвата да " пусне " на насилника, с цел да има право да се отбрани от него?

Защо отбраната от принуждение или се отхвърля на потърпевшите от страната, или толкоз се усложнява, че да я направи потребна единствено за тези, които злоупотребяват с нея, само че не и за същинските жертви? ”, пита Пламен Борисов.

Според него е необходим закон за отбрана от принуждение, само че от „ всякакво принуждение, против всеки принудител ”.

“Тази отбрана би трябвало да се дава неотложно и да пази този, който се мисли за жертва, само че и да не вреди на посочения за принудител. Ако психологът Иван Владимиров-Нав можеше да получи заповед за незабавна отбрана против съседа му, може би щеше да е жив, а не убит като куче. Случаи като неговия не са обхванати нито от остарелия, нито от новия закон.

Ако Хюлия (дано не сте я забравили) би имала право да получи заповед за незабавна отбрана, може би щеше да е жива. Сега в случай че при мен пристигна някоя нова Хюлия - към момента жива евентуална жертва на сластен принудител, аз като юрист ще би трябвало да й изяснявам, че би трябвало да има " интимна връзка " с насилника, с цел да има право на отбрана по ЗЗДН , каквото и да значи " интимна връзка ".

Сега ме извинете, само че отивам да мисля по какъв начин да потвърждавам пред съда какво е " интимна връзка " , тъй като чакам лавина от каузи от оплакващи се ревностни, изоставени, разочаровани и прочие жертви на домашно принуждение и тъй като не се колебая, че този законопроект ще стане скоро настоящ закон ”, заключава адв. Борисов.



 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР