Трябва ли да си поставим втора доза от ваксината срещу

...
Трябва ли да си поставим втора доза от ваксината срещу
Коментари Харесай

Какво се случва, ако се заразим с коронавирус между двете дози на ваксината?

 Трябва ли да си сложим втора доза от имунизацията против COVID-19, в случай че след първата имаме задоволително количество антитела? Какво се случва, в случай че се заразим с ковид сред двете дози - би трябвало ли да отложим втората и в случай че да - с какъв брой време? На всички тези въпроси, дават отговор специалистите в рубриката на " Здравей, България " " Питай за имунизациите ".

Ели Пазвантова и брачният партньор й се възползват от опцията за имунизиране още в края на февруари - по време на първите оповестени " зелени коридори ".

" На идващия ден към този момент имахме признаци, които смятахме, че са в резултат на имунизацията. Направихме си проби и се оказа, че сме позитивни ", сподели Ели Пазвантова.

Тя прекара леко, само че мъжът й стига и до болница. Вече здрави, в този момент възнамеряват да се изследват за антитела, защото датата за слагане на втора доза от имунизацията наближава. Каквито и да са стойностите обаче, споделят, че това няма да ги ориентира по кое време и нужно ли е изобщо слагането и на втората доза.

" Не е наложително и не е целесъобразно да се поставя втора доза. Причината е, че имунният отговор, който се основава, не е по-добър от този, който се образува след първата доза и преболедуването ", изясни доктор Елисавета Наумова, шеф на Клиника по клинична имунология, УМБАЛ " Александровска ".

Тоест, протекцията, която получаваме след първа доза и преболедуване, би могла да ни защищити в границите на най-малко от 6 до 9 месеца, а от време на време - даже година. 

Случаят на майката Ралица и щерка й Стела обаче е малко по-различен. След сложена първа доза от препарата на AstraZeneca измерили антителата си. Високите им стойности и предизвестието от последните седмици, че този тип ваксина повече няма да се ползва при дами под 60 години с нараснал риск от тромбози, породили у тях подозрение дали да си слагат втора доза.

" Не ни тормози това, че самата ваксина ще има странични резултати. Искаме просто някой да изясни какъв е смисълът да се постави втората доза, при условие че ти си предпазен от първата ", сподели Ралица.

" Отговорът е доста елементарен. Първата доза основава имунитет, само че в случай че желаеме тези антитела да бъдат трайни и да се образува огромно количество от по този начин наречените " паметови кафези ", тогава е належащо да се направи тази бустерна доза ", сподели доктор Наумова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР