Трябва ли да се радвам, когато видя как вирусът се

...
Трябва ли да се радвам, когато видя как вирусът се
Коментари Харесай

От Световната здравна организация определиха финала на UEFA EURO 2020 като катастрофа

Трябва ли да се веселя, когато видя по какъв начин вирусът се предава пред очите ми”? Това попита в Twitter Мария Ван Керхове, водещият епидемиолог на Програма за незабавни случаи в опазването на здравето в Световната здравна организация.

Така Керхове разяснява финала на UEFA EURO 2020, където болшинството от начесто събраните хора по трибуните не носеха защитни маски.

Според епидемиолога следствията за публичното здраве ще са пагубни, изключително предвид на разпространяването на новия вариант „ Делта” на ковид, написа Vesti.bg.

„ Пандемията от COVID-19 не си взе отмора довечера... „ Делта” разновидността на ковид ще се възползва от неимунизираните хора в претъпканата конюнктура, без маски, крещене, кряскане, пеене. Катасрофално”, разясни Керхове.

СЗО издаде предизвестие, че събирането на хора по време на спортното събитие ще подтиква разпространяването на ковид.

А комисията по публично здраве в Европейския парламент дефинира решението за допускане на 60 хиляди почитатели на стадиона за финала, като „ рецепта за бедствие”. Вече има данни за стотици нови случаи на COVID-19, свързани с UEFA EURO 2020.

Стадион „ Уембли” беше цялостен на 75% от потенциала си. Всички участвали на финала бяха тествани с бърз тест за коронавирусна зараза. Само че тези проби са по-малко точни, а и не могат да засекат антитела в първите дни след заразяването.

Според английски здравни специалисти обаче почитателите на стадионите се събират навън, което е доста по-безопасно от позиция на пандемията, в сравнение с да гледат мачовете в затворени пространства като питейни заведения или къщи.

Публиката на финала надали би трябвало да е най-сериозното терзание на СЗО. След Европейската купа за тима на Италия, по улиците на италианските градове се събраха многохилядни тълпи, като доста хора не съблюдаваха отдалеченост и не носеха маски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР