Трябва ли да се проведе референдумът за еврото и защо

...
Трябва ли да се проведе референдумът за еврото и защо
Коментари Харесай

Балабанов пред Tribune: Мнозинството в правна комисия направи услуга на „Възраждане”

Трябва ли да се организира референдумът за еврото и за какво болшинството в Народното събрание прави услуга на вносителите му от партия „ Възраждане “ Tribune.bg беседва с народния представител от Има Такъв Народ Станислав Балабанов.

Г-н Балабанов, както прогнозирахте правна комисия се произнесе против провежането на референдума за отсрочване на приемането на еврото у нас след 2043г.! Приемате ли претекстовете?

Не, несъмнено, тъй като инициативният комитет е съумял да събере нужните по закон подписи, а ГРАО удостовери истинността им. Доколкото си припомням става дума за 470 000 подписа, тъй че повече от разумно е този референдум да се организира.

А по какъв начин ще гласоподават българските жители?   

Аз ще отида на този референдум и ще гласоподавам с „ Не ”, тъй като това е моята гражданска позиция. Хубаво е да има референдуми по принцип, с цел да може българите да бъдат питани и по този метод да вземат участие директно в ръководството на страната, да изразят личната си воля. За страдание, болшинството в правна комисия прави услуга на такива обединения като „ Възраждане ”. Те още повече ще употребяват създалата се обстановка – ще излизат, ще стачкуват, ще приказват и може да се държат по-агресивно в пленарна зала.

Какво трябваше да се направи съгласно вас?  

Логиката бе да се пусне този референдум. Днес в комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношение с гражданското общество, в която аз съм член, аз ще поддържа референдума за еврото.

И през вчерашния ден ваши сътрудници го поддържаха в правна комисия.

Ами точно, разумно е. Ние сме застанали зад тази теза, че е добре да се организират повече референдуми. Вчера предложихме и промени в Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, с цел да облекчим опцията да се организират по-лесно референдуми. Сегашният закон е по този начин изработен, че по опция никакви референдуми да не се организират.

Лидерът на „ Възраждане ” разгласи, че ще отнесат въпроса за референдума до Конституционния съд/КС/.

Група народни представители могат да създадат запитване и Конституционен съд ще реши да го пусне или не, само че Народното събрание би трябвало да бъде един ретранслатор и да пусне този референдум, тъй като другояче нарушаваме закона.

Някои специалисти споделят, че референдумът е неплатежоспособен, тъй като имаме подписано съглашение да въведем еврото.

Тук въпросът е различен. Ако забелязвате, въпросът не е да не се приема еврото, а те споделят – да се отсрочи приемането след 2043г., когато еврото да влезе. Така че, съгласно мен въпросът е заложен разумно. Не съм правист, само че по тази причина си има Конституционен съд.

И Румъния разгласи, че отсрочва приемането на еврото за след 2029г. 

То и ние го отложихме за 1 януари 2025г. Нека българските жители да бъдат питани. Ето и Англия направи трагично решение за Брекзит, а политиците го извършиха. Затова от Има Такъв Народ смятавме, че спазен ли е законът по отношение на референдума за еврото, хубаво е да се организира. Аз не мисля, че и ние от Има Такъв Народ ще получим поддръжка за измененията по отношение на провеждането на референдумите, които обявихме през вчерашния ден. Просто политическата класа не желае да прави допитвания измежду жителите. Спомнете си през 2016г. и ние инициирахме референдум, а при 3.5 млн. взели участие в него ни се подиграха, че не доближават 12 хиляди гласа – по един от секция. „ Ала бала ” по един глас от секция да създадат – тъкмо 12 000 гласа не доближават, сметката им излезе и падна референдумът. Затова с измененията, които предлагаме, желаеме да понижим въздействието на малцинството над болшинството.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР