Трябва ли близо половината районни съдилища у нас да се

...
Трябва ли близо половината районни съдилища у нас да се
Коментари Харесай

Закриват 55 от 113 районни съдилища

Трябва ли близо половината районни съдилища у нас да се преобразуват в териториални поделения? Плановете на Висшия правосъден съвет провокираха напрежение и митинги на доста места в страната. Протестираха даже магистрати и юристи. Основното терзание е, че достъпът до правораздаване в дребните обитаеми места ще бъде стеснен.

Притеснени, че ще имат стеснен достъп до правораздаване магистрати, адвокати и жители на Бяла през днешния ден излязоха на безмълвен митинг против предлагането районния съд, който има над един век история да стане териториално поделение на Районен съд - Русе.

" Всички са шокирани, всички са обезпокоени. Трудно ще пътуват, би трябвало да търсят юристи в други обитаеми места, юристите може да реалокират своите практики в Русе ", съобщи юристът Мариана Джикова.

Всички районни съдилища, в които има по-малко от трима съдии да бъдат закрити и да станат отделения към различен - непосредствен до тях по-голям Районен съд, предлага работна група на Висш съдебен съвет.

" Най-натовареният съд по брой постъпили каузи на арбитър на месец е съдът в Харманли, по този начин сочат цифрите. А минимум претрупан е съдът в Ивайловград ", сподели Красимир Шекерджиев, член на Висш съдебен съвет.

Двете районни съдилища са част от един правосъден регион - този на Окръжен съд - Хасково. Така Районен съд - Ивайловград може да престане да съществува като независим правосъден орган и да стане териториално поделение на Районен съд - Харманли. Делата обаче ще продължат да се гледат в Ивайловград.

" Хората няма да се разхождат от съда в Ивайловград от територията, която обгръща сега съдът в Ивайловград до съда в Харманли ", разяснява Боряна Димитрова, член на Висш съдебен съвет.

Районният съд в Чепеларе, в който има един ръководител и един арбитър би трябвало да стане териториално поделение на Районния съд в Смолян. Хората там също се оповестиха " срещу " и даже са подготвени на народен митинг.

" Според нас това неизбежно ще накърни правото до достъп на съд на хората, защото това ще ги затрудни от позиция на повече разноски за пътешестване и за образуване на отбраната им ", добави юрист Тонка Динчева от съдружие " Заедно за Чепеларе ".

Съдът в Малко Търново има две щатни бройки, само че там работи единствено един арбитър, който е и ръководител. Предвижда се той да стане териториално поделение на Районен съд - Бургас.

" Ако вие сте просител в Малко Търново, подавате си исковата молба за бракоразводно дело в Малко Търново. То се разпределя на инцидентен принцип. И имате две варианти. Ако страната желае да се гледа делото в Бургас - да заповяда. Ако страната не желае - ще бъде допустимо тя да е в Малко Търново, а съдията да бъде в Бургас ", добави Боряна Димитрова, член на Висш съдебен съвет.

Така, съгласно създателите на новата Съдебна карта, няма да има проблем с достъпа на хората до съдилищата, нито ще се постанова юристите да пътуват до други обитаеми места.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР