Трябва да си казваме истинските неща. Един колега каза, че

...
Трябва да си казваме истинските неща. Един колега каза, че
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев поясни най-големия си страх от ваксинирането

Трябва да си споделяме същинските неща. Един сътрудник сподели, че имунизациите са тук и една телевизия пристигна да снима през нощта, а ваксини няма. Това изясни в студиото на утринния блок на Нова тв шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

"Януари би могло първите българи да се имунизират. Първата дама във Англия, която се имунизира, е на 90 години и незабавно започнаха: "Тя в никакъв случай повече няма да може да забременее ". Не би трябвало да се бъзикаме с тези неща ", сподели още проф. Кантарджиев.

"Според мен Щабът по имунизациите ще реши по какъв начин ще стартира имунизирането. По отношение на масмедиите, те са доста напред. Това е метода. Засега сме на слушането. Хубаво е да се покаже някой възрастен доктор, с цел да даде добър образец. Това, което персонално ме плаши, е това, че в случай че не се направи хубава и сполучлива акция, слагаме на риск имунизационната стратегия за бебетата ", добави специалистът.

"Провали ли се акцията за ковид и се имунизират малко хора, няма да стигнем 70%. Засега 12% са били в контакт с вируса - по-малко от милион. Те са имунни и няма да се заразят. Трябват още няколко милиона. Защитени ще бъдат единствено имунизираните, само че незащитени остават най-ранимите групи ", сподели още Кантарджиев.

"Чакайте, от 45 хиляди имунизирани, да речем 200-300 са реагирали отрицателно. Да разбираем нещо доста значимо на българските лекари и специалисти - плацебо резултат. Никой не знае какво е "ноцебо резултат ". Това е, когато си сигурен, че това лекарство ще ти навреди. Ако е ваксина - ще вдигнеш температура, болки в ставите, ще ти стане неприятно. Като изпиша антибиотик на пациента и като почне да чете късата характерност ми звъни и ми вика: "Ама тук написа, че ще имам разстройство ". Спокойно, единствено 10% ще имат ", изясни той.

"Доц. Мангъров е доста добър доктор и си сменя мнението към този момент 5-6 пъти. Щеше да къса дипломите на едни джипита. Всяко лекарство, което ползвап, подписваш осведомено единодушие. Ако ваксинираш 10 милиона души, обикновено е да има странични резултати в някои хора. Ако развиеш язва, примерно, би трябвало да се ревизира дали е от имунизацията и страната ще носи отговорност за това ", заключи специалистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР