Трябва да се удължи ловът на дива свиня - намалявайки

...
Трябва да се удължи ловът на дива свиня - намалявайки
Коментари Харесай

Удължават лова на дива свиня


Трябва да се удължи ловът на дива свиня - намалявайки броя на прасетата, понижаваме и африканската чума. Ако има 85 хиляди свине таксация, би трябвало да има опция те да бъдат понижени фрапантно. За да го създадем, ние започнахме ловния сезон малко по-рано - есента. Сега го удължихме, другояче трябваше да свърши на 15 януари. Сега с един месец ще помогнем, колкото се може повече да се извърши обстрелване и понижаване на броя на прасетата. Далеч не се надявам, че то ще се извърши напълно, както е планувано. Това разяснява изпълнителният шеф на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) проф. Георги Георгиев пред "Фокус ".

„ От противоепизоотична позиция нашият център даде мнение, че би трябвало да се удължи ловът с оглед да се извърши набелязаната стратегия за понижаване на броя на дивите свине. Оказа се, че не е толкоз елементарно да се понижи една доста плътна популация от диви свине “, изясни той дължаването на периода за колективен лов на дива свиня до 16 февруари 2020 година, за което стана ясно през днешния ден.

Експертът прецизира, че става въпрос за груповия лов, до момента в който самостоятелният лов на прасетата е позволен целогодишно поради африканската чума.
Той означи, че е имало отзиви „ за “ и срещу “ това решение. „ Ние осъзнаваме, че в гората има и други диви животни, не са единствено прасетата. Това са сърните и елените. Знаем, че сърните са бременни, не чак толкоз тежко бременни. За един месец надали ще се случи нещо толкоз фрапантно и трагично “, разяснява още изпълнителният шеф на ЦОРХВ.

Според него това надали може да бъде най-силният мотив против удължение на периода. „ Той е изработен преди време като най-благоприятен, в този момент не желаеме да нарушаваме биологичното многообразие, нито да сътворяваме главоболия на другите типове. Основното предпочитание на всички е да можем, колкото повече понижим броя на прасетата, толкоз да понижим и африканската чума “, разяснява още Георгиев.
Трябва да се подходи деликатно към груповия обстрел и в пограничните региони, едно подгонване на вероятно инфектирани свине може да болести и нашите съседи Македония и Гърция, счита специалистът.

„ Докато това не се отнася за страни като Сърбия. Миналата седмица имат случай от другата страна на границата, с която ние граничим към Годеч. Там има оповестени огнища при диви свине, тъй че това не въздейства за тях. Ние би трябвало да свършим тази работа и аз се надявам, че всичките останали ограничения освен това, което беше говорено с нашите сътрудници ловците, да се съблюдават ограниченията за биосигурност, да се загробват на място и да се дезинфекцират остатъците от вътрешностите на прасетата, да се съхраняват до момента в който излязат резултатите от проучванията за трихинелоза и африканска чума и чак тогава да се освобождават с оглед да не се разнася инфекцията сред ловците и с месото “, разяснява проф. Георгиев.
Той още веднъж подсети на ловците да се отнасят с нараснало внимание към облеклото, обувките и колите и другите ловни такъми, участващи в лова. „ Всичко това нещо допускам, че българските ловци и българските ловни дружинки по места са го отработили “, разяснява професорът и означи, че те са имали опция октомври, ноември и декември да го практикуват най-малко три пъти седмично. „ Аз се надявам на тяхната опция да проявят още малко отговорност и към себе си, и към страната, и към обществото за да свършим тази потребна работа “, добавя Георгиев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР