Трябва да се интересуваме от античната история, защото всичко това,

...
Трябва да се интересуваме от античната история, защото всичко това,
Коментари Харесай

Проф. Иван Маразов: Случващото се днес отдавна е описано от античните автори

Трябва да се интересуваме от античната история, тъй като всичко това, което се случва през днешния ден е разказано в комедиите на Аристофан, в поемите на Омир. Ние единствено можем да се удивляваме доколко нашите повторения са шаржове. Това съобщи в изявление за БГНЕС културологът и траколог проф. доктор Иван Маразов.

В Големия салон на Българската академия на науките се състоя премиерата на поредицата от книги на проф. Иван Маразов и Иван Гранитски – „ Мнемозина “, която споделя за философията, митологията и историята на античните траки.

„ Едно от най-важните неща в едно мислещо и рационално общество, което желае да има бъдеще, е запазването на паметта, предишното, рода и историята “, съобщи издателят Иван Гранитски, който откровено се надява, че българското е точно такова общество.

Той уточни, че задачата на поредицата, която включва пет книги – „ Залмоксис “, „ Тракийският конник “, „ Гибелта на Троя “, „ Пътят на душите “ и „ Орфей “ е да разсъни българското общество и то да може да прогледне, че над всичко е духовният свят, а материалният е доста временен.

„ Траките са вярвали в това и затова са вярвали и в безсмъртието на човешката душа “, изясни Иван Гранитски и добави: „ Всички огромни философи след Орфей, в това число Емпедокъл, Парменид, Хераклит, Платон настояват, че най-важното е духът на индивида, запазването на всичко това, което отделя индивида от животните. По тази причина те имат вяра в безсмъртието на човешката душа и преходността на материалното и тленното “.

Според него младежите би трябвало да се срещнат с античната просвета и литература, с цел да разсънят своята памет. „ Българите би трябвало да осъзнаем, че сме наследници на няколко велики цивилизации, чиито послания би трябвало да пренесем през времето. Това са античната гръцка, тракийската, прабългарската, славянската, византийската и римската “, уточни той.

Иван Гранитски и проф. Иван Маразов разясниха и заплахите, които крие изкуствения разсъдък. Издателят счита, че изкуственият разсъдък е доста рискова игра с висшия адресант и редица учени и интелектуалци към този момент сигнализират за клопките, които той ни слага: „ Не бива индивидът да се намесва в божиите работи, това ще докара до огромни проблеми човечеството, тъй като Създателят е основал индивида несравним по облик и сходство божие. Намесата на индивида ще докара единствено до произшествия “, съобщи Гранитски.

От своя страна проф. Маразов сбито изясни, че е „ надалеч съм от изкуствения разсъдък и постоянно би предпочел естествения, който, за жалост, става все по-малко “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР