Трябва да осигурим най-доброто ниво на безопасност при развитието на

...
Трябва да осигурим най-доброто ниво на безопасност при развитието на
Коментари Харесай

Радев обяви, че Спешната помощ по въздух се задвижва организирано

Трябва да осигурим най-хубавото равнище на сигурност при развиването на нашия зимен туризъм. Това съобщи президентът Румен Радев на откриването на „ Академия по планинска медицина “ в Университетската болница „ Лозенец “.

„ България може да се утвърждава като добра, надеждна туристическа дестинация в зимните спортове и въобще в зимния туризъм в случай че има надеждна система, която да подсигурява здравето и живота на хората. Ние като страната би трябвало да осигурим допустимо най-хубавото равнище на сигурност при развиването на нашия зимен туризъм и зимен спорт. Трябва цялостна комплицирана система, с цел да се подсигурява това. Нашата планинска избавителна работа БЧК са развили прелестна система. Нашите спасители са известни освен в България, само че и на открито със своя професионализъм, потвърдиха го и при земетресенията в Турция, само че има едно ограничаване - средствата, с които разполагаме. Радвам се, че най-накрая незабавната здравна помощ по въздух се задвижва организационно “, сподели президентът.

Радев уточни, че през вчерашния ден вечерта е получил известие от служебния министър на туризма Илин Димитров. Той посочи, че в известието Димитров показва: „ Това е най-силната година от всички до момента за последните 24г. Има 24% растеж на туристите в зимните курорти по отношение на предходната година и 9% от 2019 година ”, означи той.

Държавният глава акцентира, че това значи едно: „ България се развива все по-силно като туристическа дестинация в зимния туризъм. Нашите планини са прелестни, те са източник на здраве, те са средство за психическо разтоварване, само че те са и все по-голям дял от нашия туризъм и стопанска система. ”, безапелационен е той.

Президентът означи, че при отварянето на ПВУ в самото начало не е участвало най-важното, а точно HEMS. Радев подсети, че през месец май 2021 година служебното държавно управление е създал плана, в следствие е бил признат от Европейска комисия, а в този момент интензивно се работи по неговото осъществяване в България.

„ Хеликоптерите не вземат решение нищо сами по себе си, тъй като доста хора си мислят, че идват хеликоптерите и имаме HEMS, хеликоптерите са най-лесната част, тъй като тук се касае за една извънредно комплицирана система от доста подсистеми и съставни елементи. На първо с изключение на хеликоптерите би трябвало да имаме квалифициран летателен състав. Тепърва ние започваме да готвим летателен състав, а подготовката лишава години “, акцентира президентът.

Радев е безапелационен, че би трябвало да имаме квалифициран медицински състав, би трябвало да имаме бази за домуване на хеликоптерите, би трябвало да имаме лицензирани площадки в цялата страна, би трябвало да имаме действен координационен център, както и би трябвало да имаме ясно систематизиране на въздушното пространство.

„ Тази система е доста комплицирана, нейното основаване и подготовката на хора ще отнеме доста време “, акцентира той. Президентът посочи, че служебният кабинет интензивно се занимава с израждането на тази система.

„ В момента се слага здрава доста солидна основа. Много връзка и доста съгласуваност, непрекъсната работа сред министерствата, с цел да може цялата тази комплицирана система да се сглоби в едно цяло “, посочи президентът.

По отношение на планинското избавяне, президентът уточни, че два хеликоптера ще бъдат оборудвани с лебедки и те ще бъдат ситуирани до планинските ни курорти.

Радев е безапелационен, че всеки един живот е скъп. “Сигурен съм, че като разгърнем тази система ще можем да допринесем значително за снишаването на смъртността в България. ”, сподели още президентът.

Д-р Христо Стоянов, шеф на Университетската болница „ Лозенец “ изрази вяра, че симпозиумът ще обогати знанията в планинската медицина и добави, че с това събитие се надяват да слагат началото на систематично проучване на здравна планинска

Доц. доктор Олег Чолаков, шеф на Клиниката по коремна хирургия и президент на Българското сдружение по планинска медицина, както и уредник на самодейността уточни, че е горделив от обстоятелството, че на медицински конгрес участват президента, както и министърът на опазването на здравето.

„ Искрено се надявам, че всеки един от присъстващите ще си тръгне с нови познания след днешния симпозиум “, сподели той.

Инициативата се състои под патронажа на президента. Целта е да стартира образование на експерти в характерната област на планинската медицина. Включените в програмата тематики са значими както в подтекста на слагане на началото на Системата за въздушна здравна помощ HEMS, по този начин и за по-добрата съгласуваност сред Центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП) и избавителните служби в Спешната планинска медицина.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР