Трябва да имаме добри учители, ако искаме да имаме добро

...
Трябва да имаме добри учители, ако искаме да имаме добро
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Трябва да имаме добри учители, ако искаме да имаме добро образование

Трябва да имаме положителни учители, в случай че желаеме да имаме положително обучение. Утрешните вложения в обучение стартират с днешните вложения в учители. Това съобщи в парламентарната зала министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила при дебатите по плана за държавен бюджет за 2018 година

Даването на пари на учители е днешната инвестиция в образованието за след 20 години, това не е наливане, а поливане на едно дърво, съобщи Вълчев в отговор на мнения на опозицията, че се наливат средства в нереформирана система.

Министърът изясни, че във връзка с връзката сред промени и пари има три групи действия. Първата група са промени, които не изискват никакви средства. Това са измененията с образователните проекти, образователните стратегии. Втората група промени изискват средства, само че не доста. Това са да вземем за пример връзката с пазара на труда. Ще бъде създаден механизъм за връзка на професионалното обучение с търсенето на пазара на труда и ще бъде в действие от образователната 2018/2019 година, съобщи министърът. Третата група действия са тези, които изискват единствено пари. Тук е инвестицията в учители, уточни министърът.

Вълчев съобщи, че разликата сред българската и финландската просветителна системи е в това, че във Финландия учители стават тези, които са имали най-високи резултати на изхода на гимназиалното обучение. Във Финландия са създали публичния, политически и бюджетен избор да влагат в учители и заради тази причина в дълготраен проект са съумели да покачат просветителните резултати, сподели Вълчев.

Радвам се, че имаме общо мнение във връзка с измененията в системата на делегираните бюджети, уточни министърът. Броят на учениците ще се резервира като фактор, само че той ще бъде по-скоро разпределителната големина, а не в основата на концепцията "парите следват ученика ", разясни той и добави, че няма по какъв начин финансирането на едно учебно заведение да не зависи от броя на учениците.

Опорната точка за частните учебни заведения към този момент може да отпадне, тъй като средствата, които ще се дават на частните учебни заведения, ще са по-малко от 2 млн. лева, сподели Вълчев.

По отношение на оценката на висшето обучение министърът съобщи, че "имаме една от най-хубавите системи за оценка на реализацията и тя е интернационално приета, с цялостна, точна и проверима информация по редица индикатори за реализация, което я прави доста добър инструмент за обвързване на финансирането и преструктурирането на приема с реализацията ".

Друга стъпка е планирането на 9 млн. лева в допълнение за стипендии по предпочитаните професионални посоки, сподели Вълчев. Тези посоки са инструментът, с който ние обвързваме търсенето на пазара на обучение с бъдещите потребности на пазара на труда, сподели министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР