Трябва да има още обвинения. Темата е много специфична. Това

...
Трябва да има още обвинения. Темата е много специфична. Това
Коментари Харесай

Анализатор след ареста на Нено Димов: Трябва да има още обвинения ВИДЕО

Трябва да има още обвинявания. Темата е доста характерна. Това съобщи пред Нова телевизия политическият анализатор Георги Харизанов във връзка повдигнатите обвинявания на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Той е упрекнат в умишлена занемареност на язовир „ Студена”, което е довело до водната рецесия в Перник.

"Говорителката на основния прокурор обърка доста неща. Тя сподели, че водоемът е на Министерство на околната среда и водите, а ВиК стопанисва ресурса. Извинявам се, само че е тъкмо противоположното. Каракачанов е безусловно прав.

Тези графици за прилагане, които министърът утвърждава, се изготвят от шефа на ВиК и специалисти на басейнови дирекции, на които данъкоплатците заплащаме почтени заплати, с цел да правят тази работа.

Преди Димов да подпише някакъв график, той е направен. Това е едно искане от ВиК към него, да утвърди този график.

Броят на упрекнатите би трябвало да е доста по-голям. Не споделям, че прокуратурата не би трябвало да повдига обвиняване за безстопанственост”, добави Харизанов.

„ Има несъгласие сред думите на Каракачанов и прокуратурата. Обвинението на основната прокуратура за умишлена занемареност и за взимане на решения, с които съзнателно и умишлено е източен бент. „ Студена”, подавайки вода към промишлени обекти, откакто от ВиК той е бил неведнъж предупреждаван, че равнището на язовира фрапантно пада.

И все пак министърът дава позволение за подаване на вода, даже в количества, които не са били поискани, на промишлени обекти. Това е обвиняването на прокуратурата. Тук специалистите ще кажат има ли пробиви в това обвиняване или не”, разяснява журналистът Валерия Велева.

„ Това демонстрира един безпорядък в държавното ръководство във връзка с бранша на водите. ВиК е на един министър, язовирите са на други трима, част от тях са на общините. Липса на огромна, сериозна съгласуваност, с цел да се стигне до град, който даже с оставката и обвиняването на министъра, вода няма да има, в случай че не завали дъжд”, съобщи тя.

„ Този проблем е доста евентуално да навреди на държавното управление. Всеки скандал, който произлезе в последните две години, беше обвързван с съдружните салда и с разпределението на въздействието в тази коалиция.

Темата е доста елементарна – една година нито една институция не намира сили в себе си да овладее, предотврати и откри решение на една рецесия, която е предизвестена. Ние би трябвало да стартираме да вършим разлика сред политическото и институционалното. Не мисля, че има жител, който да има вяра, че неговият живот и сигурност са предпазени.

Тук става въпрос за екзистенциални неща. Тук приказваме за шанса на хората да съществуват”, счита пък политологът Христо Панчугов.

Според Харизанов, миналите избори са повлияли на решенията на министър Димов. Според него никой не би спрял индустриалното водоподаване преди избори. Харизанов счита, че „ ще останат за разплитане безчет плетки”.

„ За следващ път бъркаме виновността с отговорността. За следващ път диалогът ще влезе в това кой е отговорен, има ли подобен и дали може да му бъде повдигнато обвиняване. Опасявам се, че това, което следим сега, е опит да се отпуши парата, вместо да се фокусираме върху същинските проблеми.

Отговорността тук е доста забележима и ясна. Това, че министърът отхвърли толкоз дълго да поеме отговорност, също е част от казуса. Тъй като виновността предстои на доказване, само че отговорността е ясно. Има институции, които е следвало да сигнализират. Има разнообразни схеми за такива обстановки, които не са сработили. Толкова е просто”, сподели още Панчугов.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР