Трусът нанесе огромни щети и в Сирия, над 200 са

...
Трусът нанесе огромни щети и в Сирия, над 200 са
Коментари Харесай

Земетресението в Турция разруши историческа крепост, защитена от ЮНЕСКО

Трусът нанесе големи вреди и в Сирия, над 200 са жертвите

Историческата цитадела Газиантеп в едноименния град е разрушена в мощното земетресение, което раздруса Турция тази заран. Някои бастиони в източната, южната и югоизточната част на кулата, както и подпорната стена са разрушени от земетресението, а отломките са разпръснати на пътя. 

Частично са се срутили и куполът и източната стена на намиращата се в непосредствена непосредственост до крепостта джамия, издигната през XVII в.

Крепостта Газиантеп е ситуирана на южния бряг на река Алебен, на висок 25-30 метра рид. Тя е включена в листата на международното завещание на ЮНЕСКО. Няма точна информация за времето на изграждане или за архитекта. Историята на могилата, върху която се издига замъкът обаче датира отпреди 6000 години. Освен това цитаделата и покрайнините ѝ са били известни като дребен град, наименуван Тебан, през II и III в. Археологическите разкопки демонстрират, че в началото крепостта е била употребена от римляните като наблюдателна кула и с течение на времето е била разширявана. Замъкът придобива днешния си тип през VI в. по времето на византийския император Юстиниан.

Трусът, който разсъни Турция тази заран в 04:17 ч., е с магнитут 7,9 по скалата на Рихтер. Епицентърът е регионът на Кахраманмараш, който се намира наоколо до сирийската граница. Засегнати са Газиантеп, Шанлъурфа, Адана, Диарбекир, Малатия и близките провинции. (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Регистрирани са десетки вторични земетресения, като най-силният от тях е 6,6 по Рихтер. Близо 2000 са срутените здания. Близо 300 са жертвите по публични данни, хиляди са ранените. Очаква се обаче броят на починалите да се усили, защото под руините се намират стотици хора. Повредени са и доста здания, които има заплаха да рухнат при вторичните земетресения. 

Сирия също е наранена от разрушителното земетресение. Загинали са 237 души, а 639 са били ранени, заяви локалното министерство на опазването на здравето. Съобщава се за жертви и потърпевши в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР