Трупата на театър Българска армия“ кани пловдивчани на поетичния спектакъл

...
Трупата на театър Българска армия“ кани пловдивчани на поетичния спектакъл
Коментари Харесай

Вечната поезия на Вазов в спектакъл


Трупата на спектакъл „ Българска войска “ кани пловдивчани на поетичния театър „ Урок по български “ основан по стихове на Иван Вазов на 28-ми февруари в Дом на културата „ Борис Христов “ от 19:00 часа.

Артистите Евелин Костова, Антоанета Добрева – Нети, Анастасия Ингилизова, Калин Иванов, Йордан Алексиев и Ясен Атанасов няма да преразказват написаното в учебниците за живота и творчеството на Патриарха на българската литература, а ще се опитат със средствата на словесно-изпълнителското изкуство (или така нареченото „ художествено слово ”) да надникнат в десетина от неговите неувяхващи произведения. В спектакъла феновете ще чуят „ Паисий “, „ Левски “, „ Опълченците на Шипка “, „ Моите песни “, „ Майка ми “ и други обичани стихове на Иван Вазов.

Автор на театралната акомодация е Иван Налбантов, сценографията и костюмите на Нина Пашова, а музиката е на Дони.

А за какво „ Театрален Урок по български “, дава отговор филологът, преподавател по литература и учител в Сoфийски университет – проф. Владимир Атанасов:

„ Защото театърът е дом, в който приютяваме фантазиите си. И храм, в който изповядваме слабостта си. Театралният урок припомня всеки урок – безмълвният в сумрака на незнанието си напомня и стартира да шепне думите на поезията. Тогава словото звучи и на сцената, и в залата, тя го желае. Зрителят е напуснал делника на своята незаинтересованост и не се нуждае от други „ инструкции “ – словото на Вазов изпълва.

Това е задоволително. Всеки го преоткрива в себе си и заживява с насладата да чува стиховете още веднъж. Звучащото слово на поезията е интерсубективно, то удовлетворява упованията и разбиранията ни. Поетическото слово на Вазов е вълнуващо прекарване на историята, на това огромно и идеално време, в което участваме всички. И се случва тук и в този момент. Стиховете на Вазов от композицията На теб, Българийо свещена… не напомнят предубеждения, те са узнаване, тъй като набират ново познание, което отключва въображението и укрепва културната еднаквост.

Зрителят вижда и чува литературата. Тя звучи както самостоятелно за него, по този начин и за отдадените, към които към този момент принадлежи.

С Вазов стартира професионалното съществуване на българската лирика, нейното обогатяване като език, сюжети, изразност, претекстове, нови ритмически и интонационни структури. Поезията му е превъзходен образец за естествено свързване на националната тирада и книжовната норма. И до през днешния ден остарелите форми придават характерна „ вазовска ” стилова колоритност на неговите стихове.  Днес Вазовото слово живее в новия план за сценичен урок на Театър „ Българска войска ”.

Българското слово обича Вазовата лирика и изпълва театъра.

Нека го чуем и заживеем с ентусиазма, кипежа, паниките и тъгите, които е пренесло в културната ни памет! А за какво Вазов? Слушайте! “ – проф. Владимир Атанасов

Билети на преференциални цени – 15 лева се продават в мрежата на Ивенитим, каса пред общината, каса „ Маскарт “в Дом на културата.

Спектакълът е подобаващ за възпитаници!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР