Трудно ще се намери човек, който да не е чувал

...
Трудно ще се намери човек, който да не е чувал
Коментари Харесай

10 любопитни факта за автомата Калашников

Трудно ще се откри човек, който да не е чувал за това произведение на военното изкуство – автомат АК-47, прочут просто като Калашников.

Автоматът-чудо е дело на елементарен 27-годишен боец, който го конструира преди тъкмо седем десетилетия и вечно вписва името си в историята.

Роденият на 10 ноември 1919 година в село Курия, Алтайска губерния, Михаил Калашников е „ бащата “ на най-хубавото стрелково оръжие на предишния век.

 10 любопитни обстоятелството за автомата Калашников

Създаден въз основата на немския МР-43/44 (Sturmgewehr 44), АК-47 има градивни усъвършенствания, които го вършат неведнъж по-надежден и надлежно по-популярен от неговия прототип. Автоматът „ Калашников “ работи безпроблемно след потапяне във вода или тиня, закопаване в пясък и газене от брониран боен джип. Лесната му поддръжка, надеждност и елементарност на боравене го прави желан по целия свят. Днес ви представяме 10 любопитни обстоятелството за най-известния автомат в света – Калашников.

Факт #1

Автоматът е признат на въоръжение през 1949 година. Масово е прочут с галеното си име – просто Калаш. Официално се създава в 12 страни по света, като е съвсем невероятно да се преброят противозаконните му производители. Самият Михаил Калашников обаче нееднократно е подчертавал, че автоматите, създавани в България, са едни от най-хубавите.

Факт #2

В Афганистан Калашников е по-известен като Калахан, което в превод значи „ другар “. Често изображението на автомата е бродирано върху домашни килимчета.

 10 любопитни обстоятелството за автомата Калашников

Факт #3

В редица африкански страни е признато родителите да кръщават децата си Калаш – в чест на известния автомат.

Факт #4

Автоматът Калашников даже е избиран за характерен знак на редица страни и групировки. Така да вземем за пример, оръжието участва в гербовете на страни като Зимбабве, Източен Тимор, Буркина Фасо, Конго, както и в емблемата на ливанската формация Хизбула. Мозамбик е единствената страна в света, която изобразява автомата освен на герба си, само че и на националния си байрак.

 10 любопитни обстоятелството за автомата Калашников

Факт #5

Книгата с върховете на Гинес също отделя уместно внимание на АК-47. Автоматът попада на страниците на международното издание като най-разпространеното оръжие на планетата ни – една численост се пада на към 60 души.


Факт #6

Поради своята елементарност на структурата, производството на автомата е извънредно на ниска цена. АК-47 е толкоз на ниска цена, че в някои страни се стига до неуместната обстановка изборът да е редуциран до „ Калашников “ или кокошка, защото цените са им идентични.

 10 любопитни обстоятелството за автомата Калашников

Факт #7

Според данни на списание „ Foreign Policy ” цената на автомата на черния пазар варира от 10 $ в Афганистан до 3.8 хиляди $ в Индия. В Съединени американски щати оръжието може да се откри на цена сред 70 и 350 $.

Факт #8

В руско време разглобяването и сглобяването на оръжието за минимално време е било най-елементарното условие при уроците по начална военна подготовка. Всеки студент можел да сглобява и разглобява оръжието.

 10 любопитни обстоятелството за автомата Калашников

Факт #9

AK-47 е на въоръжение допълнително от 100 страни в света. В съветската войска АК-47 се употребява повече от 60 години.

Факт #10

За изобретяването на автомата през 1947 година Михаил Калашников е получил Сталинска награда първа степен и медал Червена звезда. Премията съставлява парична премия в размер на 150 000 рубли. За тези пари по това време е можело да си купиш съвсем 10 автомобила „ Победа “.

Вижте и 10-те най-популярни модификации на АК-47.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР