Трудно се говори за така трагедия. Искрени съболезнования към семейството,

...
Трудно се говори за така трагедия. Искрени съболезнования към семейството,
Коментари Харесай

Галин Цоков: Призовавам зърнопроизводителите да пропускат учениците през блокадите

„ Трудно се приказва за по този начин покруса. Искрени съболезнования към фамилията, околните, приятелите, съучениците и учителите на 15-годишният Филип. Обществото ни към момента разрешава да се случват такива неща “, сподели министърът на образованието Галин Цоков по БТВ.

„ МОН и Агенцията по сигурност за придвижването ще сътвори стратегия за образование на учениците, с цел да може да се увеличи сигурността им на пътя. Но това не е задоволително, тъй като даже и човек да пресича вярно – той отново е застрашен “, уточни той.

„ Учителите и учениците, които излязоха на митинг, тъй като по този начин се ражда гражданско общество. Те демонстрират емпатия и просоциално държание. Поколенията след нас са на хора, които имат лично мнение и го пазят. Трагедията може да има положителен резултат към непримиримостта и нетърпимостта на младежите към протичащото се “, акцентира той.

Във връзка с предстоящите блокади на зърнопроизводители министърът помоли да бъдат пропускани учебни рейсове.

„ Трябва да ви кажа, че от тази образователна година 100 хиляди възпитаници употребяват тази услуга. От вашето студио приканвам да пропущат децата “.

Промени в образователната стратегия

„ Промяната би трябвало да е в няколко направления. Основната задача ще бъде по какъв начин да структурираме образователното наличие в рамки, които са ориентирани към образуване на умения и компетентности на децата. Нашита упоритости и това, което би трябвало да създадем с депутатите, е смяна в Закона за учебно и предучилищно обучение, обвързвана със структурираното на образователното наличие. Ако то се структурира, тъй че учениците да имат умения и компетентности, а освен възпроизвеждане на познания, служещи за образуване на оценки, нашата система може да се промени “, добави министърът.

„ За изпитите на седмокласниците увеличихме времето за първия модул с 15 минути. Може следващата година учениците да покачат своите резултати. Нашата концепция и това, върху което ще работим, е оценяването върху умения и компетентности, а освен на познания “, акцентира Цоков.

„ Изпитите са ориентирани към възпроизвеждане на познания. С частни уроци и школи те образуват модели на решение на задания. Ако дилемите бъдат компетентностно насочени, свързани с уменията и практическото използване на знанието на учениците, тогава ще отпадне нуждата от частни уроци “, разяснява министърът на образованието.

Има предложение за смяна на началния час за учебните заведения. И до момента въпреки началният час да е закрепен в 8 часа 10% започваха в 7:30 часа. Вече няма да се постанова шефовете да подават заявки за по-ранно започване. Ще запазим началният час 8 часа, добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР