Трудно начало на разговорите между Китай и САЩ в Анкъридж

...
Трудно начало на разговорите между Китай и САЩ в Анкъридж
Коментари Харесай

Трудно начало на двудневните разговорите между Китай и САЩ в американския щат Аляска

Трудно начало на диалозите сред Китай и Съединени американски щати в Анкъридж в американския щат Аляска, отбелязва Ройтерс. Първо американският държавен секретар Антъни Блинкън упрекна Китай, че с дейности си заплашва международния ред, основаващ се на правила. После висшият китайски представител Ян Цзечъ насочи остри рецензии към Съединени американски щати. След което двете страни си насочиха взаимни обвинявания в нарушаване на протокола, контрактуван за провеждането на диалозите, съобщи Ройтерс.

" Ще дискутираме въпроса за нашите най-дълбоки безпокойства по отношение на дейностите на Китай в Синцзян, Хонконг, Тайван, за хакерските атаки против Съединени американски щати и за икономическата насила против нашите съдружници ", съобщи Блинкън пред китайския външен министър Ван И и пред висшия отговарящ за въпросите на външна политика в Китайската комунистическа партия Ян Цзечъ.

" Всяко едно от тези дейности заплашва основаващия се на правила ред, който подсигурява международната непоклатимост. Ето за какво не става дума единствено за вътрешни въпроси и ние усещаме, че сме длъжни да приказваме за всичко това ", добави Блинкън.

От своя страна висшият китайски представител Ян Цзечъ сподели, че Съединени американски щати употребяват военна мощност и финансово превъзходство, с цел да упражняват напън върху други страни. Според него Съединени американски щати също по този начин злоупотребяват с понятието за национална сигурност, с цел да заплашват бъдещето на интернационалната търговия. Ян Цзечъ упрекна Съединени американски щати, че подстрекават някои страни да атакуват Китай. Той сподели, че Синцзян, Хонконг и Тайван са неделима част от китайската територия.

Висшият китайски посланик съобщи, че Съединени американски щати могат да се показват по-добре в региона на човешките права. Той сподели, че обстановката с човешките права в Съединени американски щати е влошена и че чернокожите американци са избивани в Съединени американски щати.

Ян Цзечъ съобщи, че Съединени американски щати би трябвало да гледат личните си вътрешни каузи, а Китай ще гледа своите си вътрешни каузи. Той съобщи, че в случай че Съединени американски щати желаят да имат алъш-вериш с Китай, то те би трябвало да го създадат по верния метод. " Нищо не може да задуши и потисне Китай ", заключи Ян Цзечъ.

Той предизвести, че Китай ще вземе твърди ограничения в отговор на американските намеси в китайските вътрешни каузи, добавя Франс прес. " Китай е твърдо срещу американските намеси във вътрешните каузи на Китай. Ние показваме нашето най-силно опълчване на тези намеси и ще вземем твърди ограничения в отговор ", сподели той и предложи на Съединени американски щати да изостави " манталитета от времето на Студената война ".

Още преди началото на срещата почитан представител, поискал да остане неизвестен, сподели, че се чака диалозите в Анкъридж да бъдат доста сложни, съобщи Българска телеграфна агенция.

В диалозите взе участие и съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън - Джейк Съливан, който сподели, че Съединени американски щати не желаят спор с Китай, само че добави, че страната му ще се бори постоянно поради " нашите правила, нашия народ и за нашите другари ".

От китайска страна с изключение на Ян Цзечъ в диалога взе участие и външният министър Ван И. Дискусиите не престават и през днешния ден.

Но още в първия ден Съединени американски щати упрекнаха Китай в измама и в това че привилегирова театралниченето вместо дебатите всъщност, предадоха международните организации, като се базира на неназован американски представител, намиращ се в Анкъридж. За най-висшия китайски посланик - Ян Цзечъ, американският представител сподели, че той неотложно е нарушил протокола с дълга встъпителна тирада вместо изявление в границите на плануваните две минути.

Китайската делегация също упрекна Съединени американски щати в нарушавания на протокола и сподели, че американските представители са говорили прекомерно дълго и са отправили голословни нападки и обвинявания по отношение на китайската вътрешна и външна политика. Те също така са се държали негостоприемно с китайските посетители, с които са се заяждали.

Но най-малко бе изпълнено обещанието на двете страни да си кажат всичко. Те го направиха, като по този метод демонстрираха, че сред двете международни сили има непреодолими разлики и безмилостна борба, отбелязва Франс прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР